- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Zapad priprema sajber-napade za predsedničke izbore

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSkeniranje pasoša tokom probnog glasanja pred predsedničke izbore u Rusiji
Skeniranje pasoša tokom probnog glasanja pred predsedničke izbore u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Ruska diplomatska predstavništva na sebi osećaju elektronski rat kolektivnog Zapada, sajber-napadi pripremaju se u svetlu ruskih predsedničkih izbora u inostranstvu, izjavio je zamenik predsedavajućeg komisije za organizaciju izbora u inostranstvu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Genadij Askaldovič.
„Strano mešanje je sastavni deo hibridnog rata koji se vodi protiv naše zemlje. To posebno na sebi osećaju naša diplomatska predstavništva... Pre svega, potrebno je govoriti o tehničkoj prirodi stranog mešanja, kada se protiv naše zemlje vodi ‘elektronski rat’ kako bi se podrio sam izborni proces, hakovale ruske izborne službe, poremetio sistem glasanja i blokiralo prebrojavanje glasova“, rekao je Askaldovič na sastanku u Savetu Federacije.
On je istakao da kolektivni Zapad i hakeri iz različitih zemalja sprovode i pripremaju velike sajber-napade.
„Da podsetim da je samo prošle godine na opštinskim izborima, prema podacima Centralne izborne komisije, za samo jedan dan odbijeno oko 170 hiljada sajber-napada. Dobro je što se naš izborni sistem pokazao kao otporan na spoljne sajber-uticaje, ali to je i pokazatelj koliki je pritisak neprijatelja na rusku državu“, primetio je on.
Savet Federacije zakazao je predsedničke izbore u Rusiji za 17. mart 2024. godine. Centralna izborna komisija odlučila je da glasanje traje tri dana: 15, 16. i 17. marta, tako da će ovo biti prvi trodnevni izbori za šefa države.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala