- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Rusi ovde neće imati previše posla: Ukrajinski „abrams“ ima mnogo slabih tačaka

© FotoTank Abrams, kotorый podbili FPV-dronom na Avdeevskom napravlenii
Tank Abrams, kotorый podbili FPV-dronom na Avdeevskom napravlenii - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Ukrajina je izgubila dva tenka od 31 modifikovanog M1 „abramsa“ koje su joj SAD isporučile prošle jeseni. Vojni posmatrač sa sedištem u Moskvi Aleksej Leonkov objašnjava za Sputnjik zašto Rusija neće imati previše posla oko uništavanja preostalih borbenih tenkova američke proizvodnje, ukoliko oni i dalje budu raspoređeni na frontu.
Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je u ponedeljak da je drugi ukrajinski M1 „abrams“ uništen u borbama sa ruskim snagama ispred donjeckog predgrađa Avdejevke. Potvrđeno je da je prvi „abrams“ uništen 26. februara, takođe u blizini Avdejevke koju su ruske snage uspele da osvoje.
Oba „abramsa“ su eliminisana ruskim FPV dronovima – prvi UAV poznat kao Pirana, a drugi dron pod nazivom Upir (doslovno „Vampir“).

„Majmunski modeli“ za Ukrajinu

Tokom Hladnog rata, sovjetski oficir koji je postao prebeg i istoričar amater Vladimir Rezun podrugljivo je nazivao sovjetsku vojnu opremu koja se izvozi u prijateljske, ali ne i savezničke države, kao „majmunske modele“, termin koji je označavao odsustvo naprednog naoružanja na originalnoj opremi, odnosno da je reč o opremi sa slabijim karakteristikama od originala.
U slučaju ukrajinskog „abramsa“, čini se da je Kijev dobio sopstvene američke „majmunske modele“ (tenkove sa slabijim karakteristikama), čime je pojednostavio napore ruskih snaga da ih unište.
„Ukrajinski „abramsi“ su isporučeni bez dodatne zaštitne opreme koja se postavlja na tenkove kojima upravljaju Amerikanci, odnosno bez hvaljenog oklopa od osiromašenog uranijuma koji tenku daje povećanu izdržljivost“, rekao je za Sputnjik Aleksej Leonkov, jedan od najpoznatijih ruskih vojnih posmatrača.
U ukrajinskoj verziji M1, osiromašeni uranijum je zamenjen oklopom od volframa, što ga čini ranjivijim na neprijateljske projektile i bespilotne letelice.
„Zatim tu je aktivna zaštita tenka, konkretno, sistem Trofej koji je instaliran na drugim „abramsima“, a koji ukrajinski M1 nemaju“, objasnio je Leonkov.
Takođe, kako kaže, Kijev nije dobio stanicu za upozorenje protiv dronova koja služi za odbranu od bespilotnih letelica. Dakle, tenkovi koje je dobila Ukrajina su „lajt verzija“ osnovnih „abramsa“.

Puno slabih tačaka

Rezultat je glavni borbeni tenk sa „mnogo slabih tačaka“, navodi naš sagovornik.
Ovo uključuje avionski motor koji pokreće tenk, koji obezbeđuje veliko povećanje snage, ali ima kraći radni vek.
„Druga slaba tačka – kao i na svakom tenku, je vrh kupole i bok“, rekao je Leonkov.
„Bez obzira koliko je dobro zaštićen, rezervoar ostaje ranjiv. Ali činjenica je da je modifikacija „abramsa“ koji je poslat u Ukrajinu podrazumevala postavljanje municije ne samo u trup, već i delimično u zadnji deo kupole, što znači da ako se direktno pogodi ili u nekim drugim uslovima može da dovede do detonacija i uništenje tenka.”
Treća problematična oblast „abramsa“ je njegov prenos, objasnio je Leonkov, ističući da je prenos američkog MBT-a svojevrsna „Ahilova peta“ koja pretvara tenk u ranjivu metu na teškom terenu.
„Sva ova pitanja su, naravno, poznata našim vojnicima. Stoga su čekali da se pojavi ovaj tenk, a kada je vod „abramsa“ počeo da dejstvuje u rejonu Avdejevke, odnosno da puca sa zatvorenih položaja, granatirajući naše položaje, počeli su da ih love“, rekao je on.
Sudeći po dostupnim informacijama o uništenju drugog „abramsa“, Leonkov smatra da je njegov pogonski sklop verovatno oštećen, nakon čega su poslati dronovi da ga dovrše kako bi sprečili da M1 bude odvučen na popravku.

Jedan od nekoliko „majmunskih modela“ koje su SAD isporučile Kijevu

„Lajt verzija „abramsa“ koje je dobila Ukrajina je jedna od nekoliko varijanti „majmunskih modela“ američkog oružja koje je isporučeno Kijevu“, rekao je Leonkov, ističući da su rakete ATACMS koje je Kijev dobio prošle godine isporučene bez inercijalnog sistema za navođenje ciljeva i GPS modula za korekciju kursa, navodno usled zabrinutosti oko ruskog elektronskog ratovanja.
U svakom slučaju, Leonkov je upozorio da ne treba precenjivati mogućnosti čak i osnovnog modela „abramsa“ koji koristi američka vojska, ističući da su još od rata u Iraku američki komandanti prepoznali slabe tačke ovog tenka u odnosu na zastarelo iračko oružje.
„U to vreme američka komanda je izdala direktivu kojom se zabranjuje uvođenje „abramsa“ na bojno polje osim ako se prvo ne eliminišu irački tenkovi T-72, ​​jer su prvi modeli T-72 ispaljivali podkalibarske granate koje su mogle da probiju gotovo sve. Stoga su T-72 iračke vojske prvo morali da budu eliminisani uz pomoć taktičke avijacije naoružane protivoklopnim oružjem, a tek onda bi „abramsi“ ušli u borbu. Posle toga smo svi videli lepe slike američkih tenkova koji granatiraju iračke položaje“, naglasio je Leonkov.
Zapadni tenkovi u Ukrajini, bilo da su „abramsi“, „Leopard 2“ ili „Čelendžer 2“, uvek su bili namenjeni za upotrebu kao vozila za vatrenu podršku raspoređena u trećem ešalonu.
„Oni su osmišljeni kao sredstvo vatrene podrške, kao sredstvo za suzbijanje vatrenih položaja neprijatelja, spremnih za borbu nakon artiljerijskih udara. Ukrajina je nagomilala veliki broj artiljerijskih sistema naoružanja na južnom pravcu fronta tokom prošlogodišnje letnje kontraofanzive. Ali nisu ispunili očekivanja“, zaključio je Leonkov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala