- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovakav skandal se nije dogodio u istoriji diplomatije: Ambasadori EU u Moskvi mogu da pakuju kofere

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Evropske unije
Zastave Rusije i Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Takozvani bojkot šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji su organizovali ambasadori zemalja EU apsolutno je bez presedana u istoriji diplomatije. Osim toga, takav gest je neprihvatljiv, bezobrazan i nevaspitan, smatra diplomata Branko Branković.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da je pozvao ambasadore zemalja Evropske unije na sastanak radi razjašnjenja uoči predsedničkih izbora u Rusiji, ali da su dva dana pre zakazanog sastanka oni to odbili.
Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da ovakvo ponašanje ambasadora dovodi u pitanje značaj njihove delatnosti u Rusiji jer ne ispunjavaju svoju glavnu funkciju ambasadora u Moskvi – ne održavaju kontakte sa šefom ruske diplomatije.

„Ambasadorski bojkot“ – bez presedana u istoriji diplomatije

Mislim da se u istoriji diplomatije nikada nije nešto tako dogodilo jer svaki ambasador jedva čeka da ga pozove ministar spoljnih poslova da bi mogli da razgovaraju, kaže za Sputnjik diplomata Branko Branković.
On dodaje da je, dok je bio ambasador, ko zna koliko puta morao da se javi u kabinet ministra spoljnih poslova i moli za susret, što se smatra vrhunskim odnosom ambasadora prema ministru te zemlje.
„U svakom slučaju, nek i jedan ambasador po bilo kom osnovu kaže 'neću da dođem', taj je svoje odnose kao ambasador sa ministrom spoljnih poslova definitivno zakucao o zid. Neka bude srećan ako ga ikad čuje telefonom, a kamoli da očekuje da ga ministar primi, a neće ga nikad više primiti. A ovakav kolektivni tzv. bojkot, jer ne znamo koliko je zemalja odbilo, nešto je bez presedana. A u isto vreme je i krajnje odsustvo bazične kulture i visok stepen nevaspitanja prema onome u čijoj zemlji se nalaziš.“

Preporuka ambasadorima: Pakujte kofere!

Ti ambasadori ne bi trebalo da očekuju da će ih ikad iko više primiti na bilo kakav razgovor, ne samo u ministarstvu spoljnih poslova, nego i u drugim ministarstvima u Rusiji, dodaje Branković.
„A ako ambasador koji se nalazi u jednoj državni nema pristupa nigde u vladi, kod predsednika ili bilo gde, najbolje je da spakuje kofere i da ode. Jer njegova je dužnost da radi sa zvaničnicima zemlje u kojoj je akreditovan na razvoju odnosa između svoje i te zemlje u kojoj je akreditovan. Ali pošto su se tako poneli, s pravom je da i vlada i svi ministri, a posebno ministar spoljnih poslova, nikad više tog ambasadora ne prime, što znači da on samo može da spakuje kofere i ide kući.“

Bolje da sami odu nego da se proteruju

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi zbog odbijanja da se sastane sa šefom diplomatije Sergejem Lavrovom ambasadori zemalja EU trebalo da budu proterani iz zemlje.
Prema Brankoviću, ambasadori zemalja EU zaslužili su takvim ponašanjem da budu proglašeni za persone non grata, da im se zabrani boravak u Moskvi i da odu tamo odakle su došli.
Niko ne bi mogao zameriti ruskim vlastima ako bi donele takvu odluku, jer ona je u skladu sa Međunarodnom diplomatskom konvencijom, tzv. Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, objašnjava Branković i dodaje da on ipak ne bi primenio tu meru.
„Ja bi ih potpuno izolovao tako da ih nigde niko u zvaničnoj vlasti ne primi, ne bi li oni sami spakovali kofere i otišli. To bi, po meni, bio izvanredan potez, bolji nego da se proglase personama non grata. Jer problem je ako vi proglasite ambasadora neke zemlje personom non grata, očekujte da će odmah tamo i vašeg ambasadora proglasiti personom non grata i najuriti ga. A to nije cilj“, zaključio je Branković.
Pogledajte i:
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
RUSIJA
„Gde ste to videli?“: Lavrov začuđen ponašanjem ambasadora EU koji su odbili sastanak pre izbora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala