- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka opozicija: Šolc postao najbolja figura na „šahovskom polju Putina“

© AP Photo / Michael SohnNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc postao je najbolja figura na „šahovskom polju“ predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je listu „Fajnenšnal tajms“ predstavnik nemačke opozicije, komentarišući objavljivanje razgovora nemačkih oficira o mogućem napadu na Krimski most.
List navodi da je, navodni, cilj Rusije da se ne dozvoli promena stava Olafa Šolca na temu raketa „taurus“ koje Kijev traži, a za koje je nemački kancelar rekao da neće biti isporučene.
Prema rečima predstavnika partije Hrišćansko-demokratskog saveza za pitanja međunarodnih odnosa i odbrane Johana Vadefula, navodni, cilj Rusije je da se „Šolc uplete u mrežu nagoveštaja i iskrivljenih objašnjenja“, tako da ne može da u budućnosti donese odluku o isporukama raketa „taurus“.
„Šolc se našao na dnu kada je odbio da pošalje rakete. Čini se, da on ne shvata da je na taj način postao najbolja figura na šahovskom polju Putina“, izjavio je Vadeful.
Međutim, nemačka opozicija je za isporuku „taurusa“ Kijevu.
List piše da je nemački kancelar bio potresen kada su procurile informacije o raketama. On je ranije izjavio da Berlin neće isporučiti Kijevu rakete jer je za njihovo programiranje potrebno poslati u Ukrajinu nemačke vojnike. Međutim, na osnovu razgovora nemačkih vojnika se može zaključiti da slanje nemačkih vojnika u Ukrajinu nije obavezno i da ukrajinski vojnici mogu sami da upravljaju raketama ako su prošli obuku.
„Curenje ovih informacija je zvanična potvrda da kancelar nije govorio istinu i to veoma narušava poverenje u njega“, navodi list reči predstavnika Hrišćansko-demokratskog saveza Norberta Rotgena.
List piše da je stav Šolca o raketama „taurus“ izazvao veliko nezadovoljstvo u njegovoj vladajućoj koaliciji.
Ranije je glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je juče objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.
Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.
Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.
Pogledajte i:
Nemački vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
SVET
Snimak razgovora nemačkih oficira o napadu na Krim kruži Bundesverom; Mediji uvereni da nije fejk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala