- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron protiv oduzimanja ruskih sredstava: Ako branimo superiornost prava onda treba ići do kraja

© AP Photo / Gonzalo FuentesPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Oduzimanje zamrznutih ruskih sredstava u EU i njihovo korišćenje za finansiranje Ukrajine u suprotnosti je s međunarodnim pravom i započinjanje takvih diskusija oslabiće Uniju, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

"Ne podržavamo aktivnosti koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom i započinjanje takvih diskusija će oslabiti Evropu gde se ta sredstva nalaze. Kada branimo superiornost prava onda treba ići do kraja", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Češke Petrom Pavelom.

Agencija „Blumberg“ ranije je saopštila da zemlje G7 i Evropska unija razmatraju mogućnost da iskoriste preko 250 milijardi dolara zamrznute imovine ruske Centralne banke za finansiranje obnove Ukrajine.
Učesnici samita EU su 1. februara odobrili predlog Evropske komisije koji podrazumeva korišćenje prihoda od zamrznute suverene imovine Rusije za delimično finansiranje programa budžetske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za period do 2027.
Francuski predsednik je pozvao saveznike Ukrajine da budu kukavice i daje došao trenutak kada treba nešto da preduzmu.
Mediji navode da on namerava da u Pragu razmotri mogućnost nabavke municije za Ukrajinu iz trećih država.
Podsetimo, on je nedavno izjavio da zapadni lideri nisu isključili mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu iako oko tog pitanja nema konsenzusa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala