- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Haški sud izdao nalog za hapšenje dva ruska oficira

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERSZgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje komandanta dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergeja Kobilaša i komandanta Crnomorske flote Viktora Sokolova, navodi se u saopštenju suda.
„Danas, 5. marta 2024. godine, pretpretresno veće Drugog međunarodnog krivičnog suda... izdalo je naloge za hapšenje dva lica, gospodina Sergeja Ivanoviča Kobilaša i gospodina Viktora Nikolajeviča Sokolova, u kontekstu situacije u Ukrajine za navodne zločine počinjene najmanje od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine“, navodi se u tekstu dokumenta.
U dokumentu suda se tvrdi da oni navodno imaju razloga da veruju da su „Kobilaš i Sokolov odgovorni za raketne napade koje su njihovi podređeni izveli na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu tokom navedenog perioda“.

Sud takođe smatra da su „ovi napadi bili usmereni na civilne objekte, a oni koji su se u to vreme mogli klasifikovati kao vojni, pretrpeli su prekomernu štetu“. Osim toga, „pričinjena je kolateralna šteta civilima“, dodaje se u dokumentu.

„Sadržaj poternica je proglašen ‘tajnim’ u cilju zaštite svedoka i osiguravanja bezbednosti istrage“, navodi se u saopštenju.
U martu prošle godine, pretpretresno veće suda izdalo je nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Mariju Lvovu-Belovu. Oni se, između ostalog, terete i za „deportaciju dece“ koju su ruske vlasti spasile od granatiranja ukrajinskih oružanih snaga i odvele ih iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala