- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dačić o izjavi nemačke ministarke: Namera je da se Srbi u BiH prikažu kao remetilački faktor

© Sputnik / Lola ĐorđevićNosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić
Nosilac liste Ivica Dačić - premijer Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je posle izjave nemačke koleginice Analene Berbok o prekrajanju granica kao otrovu koji uništava Evropu da je namera da se Srbi u Bosni i Hercegovini prikažu kao remetilački faktor.
Dačić je upitao Berbokovu gde je bila do sada da reaguje na prekrajanje granica Srbije, te istakao da je reč o dvostrukim standardima i da se ne sme zaboraviti da Berbokova pripada krugu onih koji vode žestoku politiku protiv srpskih interesa.
„Mi to pričamo već 30 godina. Naše granice se prekrajaju, ali to je izgleda normalno i ne računa se. Računa se od sada. Bilo je potrebno da se prekrajaju granice Srbije, a sada je to otrov“, rekao je Dačić za TV B92.
Dačić je napomenuo da se, kada je reč o BiH, priča o „unitarizmu i reviziji Dejtonskog sporazuma, što želi bošnjačka strana“, istakavši da se ne mogu donositi odluke koje izlaze iz Dejtona.
„Dejtonski sporazum je baziran na ravnopravnosti naroda i entineta“, napomenuo je šef srpske diplomatije i dodao da je BiH zasnovana na konsenzusu.
Dačić je naveo da Srbi nisu remetilački faktor, već traže ravnopravnost, poštovanje i prava koja imaju u BiH.
„Zato mi treba da insistiramo da očuvanje i zaštita teritorijalnog integriteta bude univerzalno“, rekao je Dačić, prenela je RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala