Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić se sastao sa listom „Ivica Dačić - premijer Srbije“, SPS spreman za saradnju sa SNS-om

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆAleksandar Vučić i Ivica Dačić
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je današnje konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, razgovorom sa predstavnicima liste „Ivica Dačić - premijer Srbije“.
Nosilac liste „Ivica Dačić - premijer Srbije“ Ivica Dačić izjavio je danas da je ta lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa.
„Mi smo već više puta govorili, a i danas ponovili da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da sačuvamo političku stabilnost jer je to preduslov za odbranu državnog nacionalnog interesa, ali i da ostvarimo ciljeve razvoja“, rekao je Dačić posle razgovora kod predsednika Vučića u okviru konsultacija o mandataru za sastav nove vlade.
Dodao je da se u Beogradu vidi da ako nema političke stabilnosti, mnogo vremena će odlaziti na stvari koje imaju sporedan značaj.
Dačić je naveo da ih je predsednik upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, ali i spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ekonomskim pitanjima i pitanjima daljeg razvoja.
„Razgovor koji potvrđuje ono što smo prethodnih meseci govorili, a to je da smo obostrano zainteresovani za dalji nastavak naše saradnje“, rekao je Dačić.
Nakon konsultacija sa predstavnicima liste „Ivica Dačić - premijer Srbije“ iz pres službe je najavljeno da će biti održane i konsultacije sa predstavnicima liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“ u 12.30 časova.
Predsednik je u subotu, 2. marta saopštio da razgovori o kandidatu sa predsednika Vlade teku i najavio da će u ponedeljak, odnosno danas, razgovarati sa predstavnicima liste okupljene oko SPS i liste „Srbija ne sme da stane“, kao i da očekuje da će ga tada obavestiti da imaju većinu i da će moći da saopšte javnosti ko bi trebalo da bude novi mandatar za sastav vlade.
Vučić je započeo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade u ponedeljak, 26. februara, razgovorima sa predstavnicima liste „Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi“ i „Ruska stranka - Slobodan Nikolić“.
Narednog dana, predsednik je obavio razgovore s predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i s predstavnicima liste „Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“.
Vučić je 1. marta imao konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade s predstavnicima izborne liste „Mi - glas iz naroda, prof.dr. Branimir Nestorović“.
Predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika vlade pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade.
Nakon izbora održanih 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo izborni cenzus.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala