- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Populacije divljih vrsta za 50 godina pale za 69 odsto

© Sputnik / Lola Đorđevićkornjača
kornjača - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
WWF, svetska organizacija za zaštitu prirode, koristi ovogodišnji Svetski dan divljih vrsta kako bi naglasila važnost svih divljih vrsta na planeti - od biljaka, preko gljiva, riba, vodozemaca, gmizavaca pa sve do sisara. Svi oni su jedna karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušava se celi ekosistem na planeti.
Upravo je zato zabrinjavajuć podatak poslednjeg WWF-ovog Izveštaja o stanju planete, koji pokazuje da su populacije divljih vrsta u poslednjih 50 godina opale za 69 odsto. To je razdoblje kraće od životnog veka prosečnog čoveka.
„Podaci su jasni - svet je trenutno u dvostrukoj krizi - krizi gubitka bioraznolikosti i klimatskoj krizi podstaknutoj neodrživim korišćenjem resursa planete. Ako ne prestanemo da tretiramo te krize kao dva odvojena problema, nećemo delotvorno rešiti ni jedan od njih“, poručuje Ivona Stanić iz WWF Adrije.
„Najznačajniji uzroci nestanka divljih vrsta su širenje poljoprivrede i urbani razvoj, krčenje šuma, prekomerni ribolov, korišćenje neodrživih izvora energije i zagađenje mora, voda i kopna koji zatim dovode do nestanka staništa divljih vrsta, nestanka vode i klimatske krize. Izveštajo globalnim rizicima koje objavljuje Svetski ekonomski forum pokazuje povećanje hitnosti i širine ekoloških rizika za svetsku ekonomiju, ali i dubinu međusobne povezanosti između ekoloških rizika, ekonomske i geopolitičke napetosti“, navodi se u saopštenju, preneo je „Indeks“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala