- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak i Rodžer na takmičenju iz matematike – samo genije zna rešenje

© AP Photo / Kin CheungNovak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
Rezultati i međusobni dueli Novaka Đokovića i Rodžera Federera ušli su u istoriju tenisa, ali bi mogli da uđu i u istoriju najtežih matematičkih zadataka.
Rivalstvo Novaka Đokovića i Rodžera Federera koje su gradili tokom prethodnih godina jedno je od najvećih u belom sportu, a o pojedinim njihovim mečevima priča se i danas.
Koliko su i dalje ti dueli aktuleni primer je i okružno takmičenje u matematici na kom su takmičari dobili zadatak koji se tiče srpskog i švajcarskog asa.
„Novak Đoković (Srbija) i Rodžer Federer (Švajcarska) su jedini igrači u open eri koji imaju preko 60 pobeda na sva četiri grend slem turnira. Igrali su ukupno 50 puta, a Đoković vodi sa 27:23 (plus predaja Federera u finalu Završnog mastersa 2014. godine). U jednom od najpoznatijih njihovih mečeva, u polufinalu turnira US open 2010, Đoković je dobio sa 3-2 u setovima, tj. u gemovima 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5. Na koliko različitih načina, u skladu sa pravilima tenisa, su mogli da dođu do istog ovog rezultata po gemovima? Ako je N dobijeni broj načina, koliko celobrojnih delilaca ima broj N?“, glasi zadatak.
Ne samo da je autor kreativan već je i očigledno veliki obožavatelj belog sporta. Međutim, čini se ovaj zadatak omže da reši samo matematički genije.
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
SPORT
Alkarasov trener oštar prema svom učeniku: „Nema stresa koji bih voleo da vidim“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala