- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Martovski festival od 26. do 30. marta: U fokusu priče o malim ljudima

© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladine BeogradMartovski festival od 26. do 30. marta: U fokusu priče o malim ljudima
Martovski festival od 26. do 30. marta: U fokusu priče o malim ljudima - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
Martovski festival - 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održan od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda.
Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine biće u znaku priče o malim ljudima, biće reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona, najavljuje organizator.
Martovski festival obuhvatiće nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od pre dve godine u međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma.
Selekcione komisije su od skoro 400 prijavljenih ostvarenja izabrale 98 filmova, koji će se takmičiti za sledeće nagrade: Gran pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku).
U takmičarskom programu publika u Domu omladine imaće priliku da vidi čak 80 premijera: svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih…
Žiri 71. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama radiće u sastavu: Bojan Labović, filmski autor i direktor festivala u Portorožu (Slovenija), Branko Šmit, filmski scenarista i reditelj dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Hrvatska), Vasilios Terzopulos, selektor programa „Šort end Grin“ na Internacionalnom festivalu kratkog filma u Grčkoj, Olivera Pančić, autorka dokumentarnih filmova i nekadašnja urednica dokumentarnog programa na RTS-u (Srbija) i Bratislav Zlatković, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kompozitor primenjene muzike i nekadašnji član grupe „Galija“ (Srbija).

Film o Tarkovskom

Najavljen je i revijalni program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama.
Na svečanom otvaranju biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala i priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića, o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.
U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, videti crnogorski dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce - „Hako“ debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije, kao i film iz Rusije „Osećam Bože tvoje prisustvo“ koji je režirao Nikolaj Burljajev, a koji govori ne samo o njegovoj glumačkoj saradnji sa Tarkovskim, nego i o duhovnim aspektima ranih dela jednog od najvećih reditelja svih vremena, Andreja Tarkovskog.
Martovski festival biće zatvoren svečanom dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i autorima, a nakon ceremonije publika će imati ekskluzivnu priliku da premijerno pogleda film Sabahudina Topalbećirevića „Magična sedmica – Toni Kukoč“, uz prisustvo autora i glavnog protagoniste filma.
Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.
Kao uvod u festival, 25. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert „Filmski hitovi Zorana Simjanovića“, posvećen našem najvećem kompozitoru primenjene muzike, kojem je posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine.
Ulaznice za projekcije biće u prodaji od 15. marta po ceni od 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.
Dragi Jelić na premijeri filma Ju grupa - Trenutak sna Darka Lungulova - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
KULTURA
Gran pri filmu o „Ju grupi“ na kraju jubilarnog Martovskog festivala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala