- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EK priprema mere za prelazak industrije naoružanja na režim ratne ekonomije

© AFP 2023 / JOHN THYSBelgijska fabrika municije i oružja
Belgijska fabrika municije i oružja - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
Evropska komisija predložiće 5. marta niz mera pomoću kojih će EU svoju industriju naoružanja prebaciti na 'režim ekonomije u periodu rata', kako bi pružila bolji odgovor na, kao se navodi, napade Rusije na Ukrajinu.
Evropski komesar za industriju Tjeri Breton izneće predloge za podsticanje zemalja EU da zajedno kupuju više oružja od evropskih kompanija, kako bi se tim kompanijama pomoglo da povećaju proizvodne kapacitete, prenosi Rojters.
''Moramo da promenimo paradigmu i pređemo u režim ratne ekonomije. To takođe znači da evropska odbrambena industrija mora da preuzme više rizika, uz našu podršku'', rekao je Breton.
On je istakao da će Evropa morati da učini još više da osnaži svoju odbranu u slučaju da za predsednika SAD bude izabran Donald Tramp, koji je prethodno kritikovao pojedine članice NATO-a.
''U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu bezbednost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine'', ocenio je Breton.
Bretonovi predlozi uključuju stvaranje mehanizma koji pomaže zemljama koje nisu članice EU da kupuju oružje od evropskih proizvođača.
Predloge će takođe analizirati i pripadnici NATO-a, koji su ranije pozdravili nastojanja EU da pomognu odbrambene kapacitete EU, ali i koji su upozorili da potezi EU ne smeju da se kose sa radom Alijanse.

EK predstavlja vojno-industrijsku strategiju EU u koju će biti integrisana Ukrajina

Evropska komisija će predstaviti Odbrambenu strategiju Evropske unije i opsežan program evropskih odbrambenih ulaganja (EDIP), u koji Brisel namerava da učlani Ukrajinu kako bi se uprostile isporuke oružja Kijevu, piše briselski portal „Euraktiv“.
„Ukrajina bi trebalo da postane punopravan član šeme podrške evropskoj odbrambenoj industriji, što će takođe omogućiti da se iskoristi iskustvo ove zemlje i Kijev približiti članstvu u EU“, navodi portal nacrt predloga Evropske komisije.
Jedan od glavnih ciljeva programa EDIP treba da bude „promocija obnove, rekonstrukcije i modernizacije ukrajinske odbrambene i industrijske baze i njena progresivna integracija u evropski vojno-industrijski sistem, što će doprineti međusobnoj stabilnosti, bezbednosti, miru i prosperitetu“, napominje Evropska komisija.
U prvoj fazi programa, Brisel namerava da pozove Kijev da učestvuje u projektima za proizvodnju velikih količina granata i dronova za Ukrajinu. Evropskom vojno-industrijskom kompleksu biće preporučeno da formira zajednička preduzeća sa Ukrajinom za „maksimiziranje efektivne upotrebe borbenog iskustva“ koje je ukrajinska vojska akumulirala tokom 10 godina borbenih dejstava u Donbasu.
Projekat naglašava značaj militarizacije industrije EU i značajno povećanje njene produktivnosti kako bi se „podržali dugoročni vojni napori“. „Euraktiv“ ne precizira finansijski obim celokupnog programa militarizacije evropske industrije, ali naglašava da u početnoj fazi Evropska komisija namerava da za ove potrebe mobiliše 1,5 milijardi evra. Ranije su ovu cifru navodili izvori u Evropskoj komisiji, koji su istakli da ovaj novac neće služiti kao investicija, već kao „garancija za privlačenje najmanje 10 puta više privatnih investicija“ za forsirani razvoj proizvodnje oružja u Evropi.
Ovo je već treći datum kada bi trebalo da bude predstavljena odbrambena i vojno-industrijska strategija Evropske unije. Evropska komisija je prvo nameravala da je predstavi početkom februara, da bi potom isti „Euraktiv“ javio da će ovaj program biti objavljen 26. februara.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala