- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Digitalni asistent u privredi – novi projekat veštačke inteligencije Privredne komore Srbije

© Foto : Pexels/Photo by Tara Winstead veštačka inteligencija
veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
Privredna komora Srbije će sutra, u okviru Kopaonik biznis foruma, predstaviti novi digitalni servis zasnovan na veštačkoj inteligenciji - BizČet.
Novu besplatnu uslugu za kompanije predstaviće predsednik PKS Marko Čadež koji je rekao za Tanjug da će PKS predstaviti prvog digitalnog asistenta baziranog na veštačkoj inteligenciji.
Istakao je da su u PKS sami razvili servis, to jest alat koji će skratiti privrednicima vreme u poslovanju, a koji je prvi takav u Srbiji i u regionu.
„Ako želite da dobijete informaciju kako da osnujete firmu, kako da dobijete određene olakšice, kako da povratite porez i šta vam je potrebno, formulare, kako najbrže da to uradite, dobijete Open ID i dobijete radne dozvole, dobijete vizu za strane radnike, onda vas naš asistent vodi korak po korak“, objasnio je Čadež.
Naglasio je da je to prvi takav servis urađen u regionu i jedan od prvih u Evropi.
Čadež je rekao da će novi servis privrednici odmah moći da koriste, kao i da će neke stvari moći da dobiju i za svega pet sekundi umesto da izgube sate.

Sutra startuje jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da sutra startuje jedinstveno tržište rada između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i istakao da je to zaista revolucionarna stvar za ovo područje.
„Posle toliko nekih ružnih stvari koje smo proživljavali od devedesetih godina prošlog veka, naše države i narodi počinju da rade zajedno“, rekao je Čadež.
Istakao je da je za Otvoreni Balkan velika stvar što će građani Srbije moći od sutra da se registruju i dobiju radnu dozvolu bez bilo kakvih problema za rad u Albaniji i u Severnoj Makedoniji.
„To je velika stvar za privredu pošto se svi suočavamo sa nedostatkom radne snage, kao i sa problemima u njenoj strukturi“, rekao je Čadež.
On je kazao da svakoj zemlji nedostaju radnici u određenoj branši i da i jeste cilj da zemlje mogu da razmenjuju radnu snagu. Prvi put smo u regionu odlučili da budemo jedinstveni, naglasio je Čadež.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala