- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li je Rusija kriva za otkrivanje zločinačkih planova Berlina

CC0 / Unsplash / Špijun
Špijun - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
Pratite nas
To što je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus objavljivanje razgovora nemačkih oficira o pripremi napada na Krimski most nemačkim raketama „taurus“ nazvao „delom informacionog rata“ i za to optužio VladimiraPutina je zamena teza - ispada da je Rusija kriva što je razotkrila planove Berlina, koji planira da sprovede državni terorizam.
Ruski stručnjaci kažu da se presretanje razgovora oficira Bundesvera može tumačiti i kao uspeh ruske obaveštajne službe i neuspeh nemačke kontraobaveštajne službe. Javnost je saznala mnoge zanimljive detalje - ono o čemu se do juče nagađalo dobilo je potvrdu i dokaze. Očigledno je da su nemački oficiri zanemarili mere predostrožnosti, vodeći razgovor preko nešifrovanog telefona, što posredno ukazuje na nizak nivo borbene gotovosti.
„Rusija je konačno dobila jasnu potvrdu da nemački zvaničnici i vojno osoblje aktivno učestvuju u planovima za razvoj takvog državnog terorizma. Razmatraju planove kako da izvrše napad na Krimski most i štaviše, postoji koordinacija, kako oni govore, sa Velikom Britanijom. Dakle, ovo je zaista jedinstvena situacija i mislim da nikada ovakvi konkretni razgovori ne bili objavljeni da ovde nisu pređene sve moguće granice. Rusija je objavila presretnute pregovora i ovde vidimo da visoki vojni zvaničnici iz raznih resora potvrđuju da aktivno učestvuju - ne toliko na ukrajinskoj strani - koliko planiraju neke svoje akcije kako bi mogli da utiču na Rusiju i obuzdaju je uz pomoć ovakvih terorističkih napada“, kaže ruski politikolog Mihail Smolin.
Smolin ističe da Berlin nikako nije mogao da negira autentičnost snimka presretnutih razgovora, niti da ga proglasi lažnim i za to optuži „Putinovu propagandu“, jer su dokazi očigledni. Drugim rečima, Ministarstvu odbrane Nemačke nije preostalo ništa drugo nego da zvanično potvrdi verodostojnost snimka.
„Štaviše, to je u ovom slučaju teško poreći, jer je u ovom razgovoru pominjano dosta oficira, koji su na službi u raznim strukturama Oružanih snaga Nemačke. I generalno, nije teško dokazati da su to njihovi glasovi, a uz to je sve propraćeno konkretnim fotografijama i konkretnim prezimenima tih oficira i zato bi bilo nerazumno poricati... , dodaje ekspert.

Objavljivanjem snimka Rusija otkrila laži Zapada

Ruski stručnjaci i političari konstatuju da razgovor nemačkih oficira pokazuje da Berlin razmatra napade na Rusiju i da se sprema za rat, a posledice toga bi mogle biti katastrofalne.
Čak i na Zapadu ima onih koji ocenjuju da je objavljeno presretanje razgovora visokih nemačkih vojnih zvaničnika bila neprijatna vest za Berlin i NATO, jer je dokazala laži zapadnog vojnog bloka. Drugim rečima, razgovor dokazuje da, suprotno svojim izjavama, alijansa već vodi vojne operacije protiv Rusije.
Smolin ocenjuje da je objavljivanje ovog razgovora u javnosti dobro za Rusiju, jer mnogo toga razotkriva, a moguće da je i sprečilo isporuku raketa „taurus“ Kijevu.
„Kao prvo, ovo objavljivanje je osmišljeno da obuzda, spreči takve isporuke, a takođe ako se takve isporuke izvrše, onda će, u stvari, biti potvrđen sam razgovor u potpunosti, kao i to da nas razna rukovodstava evropskih zemalja javno lažu da tako nešto ne planiraju i da tako nešto ne isporučuju Ukrajini“, kaže ekspert.
Moskva je zatražila objašnjenje od Berlina u vezi razgovora oficira Bundesvera, nakon što je Margarita Simonjan, glavna urednica Sputnjika, objavila je u petak audio snimak 40-minutnog razgovora, koji je presretnut, a na kome se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tome da li su nemačke krstarće rakete u stanju da unište Krimski most i koliko je raketa za to potrebno.
Oficiri, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vazduhoplovnih snaga, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.
Nemački oficiri su takođe razotkrili i svoje partnere iz NATO-a koji operišu po Ukrajini. Eksperti konstatuju da taj razgovor u velikoj meri kompromituje jedan broj NATO saveznika jer, kako objašnjavaju, jedno je kada u štampi kruže glasine o prisustvu vojnog osoblja iz zemalja alijanse u Ukrajini, a drugo kada to naiđe na gotovo nepobitnu potvrdu.
Poznato je da u Ukrajini već postoje britanski, francuski i američki vojni i tehnički stručnjaci koji ne samo da pomažu u održavanju složene opreme, već i učestvuju u rukovođenju operacijama i napadima na ruske ciljeve.
Zapadni mediji ukazuju na to i da curenje razgovora nemačkih oficira može da pogorša odnose između Nemačke i NATO-a i zaključuju da to sada smanjuje verovatnoću da će Nemačka isporučiti te rakete dometa 500 kilometara.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
RUSIJA
Kremlj: Razgovor nemačkih oficira pokazuje da se razmatraju napadi na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala