- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

,,Velika reforma" u Nemačkoj: Društvo u očajanju zadaje završni udarac porodici

CC0 / Pexels/Vidal Balielo Jr / Roditelji sa sinom i ćerkom
Roditelji sa sinom i ćerkom - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
Nemačka planira da uvede novi pravni mehanizam koji najavljuju kao „najveću reformu porodičnog zakona u poslednjih nekoliko decenija“, a predstavljaće zamenu za porodicu. Ovim će biti omogućeno ljudima u „neromantičnim vezama“ da pred zakonom odgovaraju jedni za druge, što je, po rečima Darka Đoga, projekat koji neće uspeti.
Protojerej Darko Đogo ovaj pokušaj vidi kao očajnički pokušaj legalizacije i opravdanja silom građenog novog društvenog tkiva koje počiva na nekim novim osnovama, a ne na onima na kojima je čovek hiljadama godina gradio temelje civilizacije.
U vremenu i društvima poput zapadnoevropskog ili američkog, gde danas možete biti jedno, a sutra drugo, gde ne postoji nikakva trajna struktura ličnosti ili stabilnosti čoveka, dolazi se do pojave koju Đogo smatra velikom iluzijom kolektivizma, a to je da nesolidarni pojedinci mogu da grade solidarno društvo. Isto tako, dodaje on, pojedinci rastočenog osećaja pripadnosti jednostavno ne mogu napraviti čvrsto i postojano društvo, već samo njegovu imitaciju.
Možemo posmatrati kako se društva dovijaju u momentu kada su zasnovana na konceptu eksperimenta i subjektivnosti i kada je dozvoljeno čoveku da sam sebe redefiniše. Čovek tada svoj identitet potpuno subjektivno doživljava i tumači i nije ni čudo što sada gledamo kako jedan tako temeljna zajednica poput porodice slabi, rekao je otac Đogo za Sputnjik.
Zamena teza je isto jedna od čestih pojava kada nešto staro pokušava da se sruši, a na njegovom mestu veštački uspostavi novo. Đogo kaže da se u ovakvim primerima, koji, napominje, nisu ništa novo, nikada ne kaže da je to atak na klasičnu porodicu, već reformacija, redefinicija, proširivanje pojma ili nešto tome slično.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPosle šetnje, predah uz sladoled kraj fontane
Posle šetnje, predah uz sladoled kraj fontane  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Posle šetnje, predah uz sladoled kraj fontane
Lako možemo videti od momenta kada se krene sa poništavanjem institucije braka i relativizacijom pojma i središta porodice, da je to u stvari jedna vrsta krajnjeg procesa unutar koga je konačni cilj potpuno razdruživanje čoveka i njegovo svođenje na jednu biočesticu i usamljenu jedinku koja će, eto, imati oko sebe nešto nalik na društvo. Konačni cilj je, naravno, da se sve vrednosti, ne samo tradicionalne, već sve što je činilo najelementarnije čovekovo okruženje – relativizuje i uništi.

Nerazumevanje značenja ljubavi

Sam pojam „neromantični partneri“ je pogrešno postavljen, kaže Đogo, i pokazuje elementarno nerazumevanje ljubavi, braka, porodice. Ljudi često zaboravljaju da porodica i brak nisu zasnovani isključivo na romantici, fizičkoj privlačnosti ili „lepim osećanjima“. Porodica, objašnjava protojerej, je trajna institucija koja ima mnoge implikacije, a svoditi je samo na okvire romantične ljubavi ili zamišljati da se može veštački konstruisati iz drugih aspekata, poput finansijskog, predstavlja uzaludni društveni eksperiment.

Ovo govori o očajanju jednog društva koje je napustilo višemilenijumske sveopšte ljudske recepte za zajedništvo i društvo i sad pokušava da nađe neke nove načine. Uzaludno je misliti da će sistem ovakvih eksperimenata da se samoreguliše i da će doći do pronalaska nekih novih društvenih i kulturnih formi koje će da nadoknade i zamene porodicu ili biti porodica pored tradicionalne porodice, rekao je otac Đogo i zaključio da je nemoguće zasnivati jedno društvo na pogrešnim projekcijama.

Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala