Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sramni britanski "Veliki petak" za Srbe: Novi plan kako da se Beograd odrekne Kosova

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič
Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
Predlog da se kosovsko pitanje reši po principu Sporazuma iz Belfasta pre svega je sramotan. O multietničkoj budućnosti i međusobnom poštovanju na Balkanu savete deli država u kojoj sagregacija još postoji i formalno. I sama pomisao da Srbe treba predstaviti kao bivše teroriste je sramna i uvredljiva.
Ovo za Sputnjik kaže istoričar Čedomir Antić, komentarišući izjavu izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča:
„Britanije je neka vrsta propalog bogataša koji služi da pruži viziti kartu, pokaže telefonski imenik, da pokaže koga može da pozove, a da li će taj da se javi, to je dugo pitanje“, ističe Antić.
Stjuart Pič je na Antalijskom diplomatskom forum izjavio da podržava dijalog Beograda i Prištine, da on treba da ide ka tome da kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje.
Govoreći kako bi taj dijalog trebalo da izgleda, istakao je da je dobar primer za to Sporazum na Veliki petak, Sporazum iz Belfasta, kojim je pre 25 godina okončan sukob između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.
"I to je dobra lekcija za pomirenje. Radi se o ustupcima, radi se o pregovorima, ali pre svega o tome da se nastavi sa dijalogom", naveo je Pič.
© AP Photo / Peter MorrisonNeredi u Severnoj Irskoj u aprilu 2021. godine
Neredi u Severnoj Irskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Neredi u Severnoj Irskoj u aprilu 2021. godine

Suludi predlog Velike Britanije

O kakvim ustupcima bi se radilo Antić ne želi da komentariše, jer pre svega smatra da je predlog, kao i poređenje Kosova i Metohije sa Severnom Irskom sramotan.
Sramotne su same te ideje. S jedne strane imamo imperijalnu britansku politiku koja je podelila stanovnike Irske, koja je do 80-tih godina imala paravojne formacije u Severnoj Irskoj, koja je sprovodila nešto što može da se poredi sa sadašnjom politikom Izraela na okupiranim teritorijama, dakle, vrstu najstrašnije kolonizacije. A sagregacija postoji i dan danas u Britaniji, čak i formalno, u određenoj meri je trpe katolici“.
Antić dodaje da se, koliko je sulud predlog izaslanika Velike Britanije, odnosno, saveti nekadašnje velike sile, vidi ne samo na ovom predlogu vezanom za rešenje problema na Kosovu i Metohiji:
„Pič, između ostalog, posreduje da se omogući da muslimani u Bosni, umesto Srba i Hrvata izaberu svoje predstavnike, to govori čovek čiji šef države mora biti protestant. Kome je šef države ujedno i poglavar crkve. Čovek koji dolazi iz države u kojoj niko osim protestanta ne može biti predsednik vlade“.

Proglasili bi Srbe teroristima

Antić dodaje da je i sama pomisao na to da Britanci mogu da predlože modele koji su primenjivani u potpuno drugačijim okolnostima, u vreme Hladnog rata ili u vreme smirivanja situacije u Severnoj Irskoj, uvredljiva.

„Ta pomisao da bi Srbe mogli da predstave kao nekakve bivše teroriste koji sada, umesto da su na prostoru svoje suverene države, što im garantuje Helsinški završni akt, treba da se uključuju u društvo koje, upravo zahvaljujući njima, nisu uredili najbolji među Albancima, već najgori, kakav je Kurti. Kriminalci, teroristi, šverceri oružja kakvi su Čeku, Haradinaj, Tači. I to je uvreda“, ističe Antić.

On dodaje da danas gledamo delovanje senke Velike Britanije koja ostarelog penzionisanog oficira šalje da izigrava silu na Balkanu. Dodaje da „pad Velike Britanije“ nije jedinstven slučaj.
„Britanija nema ni moć, ni silu. Sve što se dešava, iza svega toga stoje Sjedinjene Američke Države. Britanija je bivša sila, a Nemačka je država koja nije nazavisna. Danas vidimo i u kojoj meri je Nemačka uništena i ojađena posle Drugog Svetskog rata, a više su je uništili, što je paradoksalno, Amerikanci, nego Sovjeti“.

Irak i Srbija pokazni primeri

Antić primećuje da se predlog u kome se pravi neprihvatljiva i neshvatljiva, suluda paralela između Kosova i Metohije dešava u vreme kada je tako nešto i očekivano, u vreme predsedničke predizborne kampanje u SAD.
„Podvlačim, iza svega ovog stoje Sjedinjene Američke Države, treba samo da vidimo koliko puta su krize kod nas od 1991. do danas kulminaciju doživljavale u vreme predizborne kampanje u Americi. Onda možda prosto da izvučemo neke nove pouke o svemu“.
Čedomir Antić kaže da je Srbija, kao i Irak, neka vrsta primera kojim su Amerikanci pokazali kako će da rešavaju probleme:
„Kao što se zločinac vraća na mesto zločina, tako se i oni stalno vraćaju kod nas u uverenju da mogu da pokažu da kriza, ne samo da može da bude rešena kako oni žele, bez obzira na pravdu, logiku i zdrav razum, već može da bude i korišćena dokle god oni hoće. To očigledno može u Evropi, nigde drugde ne može. A uskoro neće moći ni u Evropi“, zaključuje Antić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala