- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački ministar odbrane: Objavljivanje razgovora nemačkih vojnika ─ informacioni rat Rusije

© AP Photo / Michael KappelerMinistar odbrane Nemačke Boris Pistorijus
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da je objavljivanje razgovora nemačkih vojnika deo informacionog rata Rusije.
„Ovo je deo informacionog rata koji vodi (predsednik Rusije Vladimir) Putin. U tome nikakve sumnje“, rekao je Pistorijus tokom specijalnog obraćanja posvećenog objavljenom audio-snimku.
„Radi se o podeli, radi se o narušavanju našeg jedinstva“, nastavio je ministar.
On je poručio da Nemačka ne treba da popušta, već da reaguje odlučno, ali oprezno.
„Ovo bi trebalo da pojača legendu, bajku da mi radimo na ratu protiv Rusije, što je potpuno apsurdno“, naglasio je Pistorijus i dodao da Nemačka radi isključivo na pružanju podrške Ukrajini.
Pistorijus je naveo i da Nemačka mora učiniti sve da „spreči ili zakomplikuje“ moguće pokušaje špijunaže.
Ministar je dodao da očekuje da će prvi rezultati provere u vezi sa objavljivanjem razgovora vojnika biti početkom sledeće nedelje.
Prema njegovim rečima, u presretnutom razgovoru nije bilo reči o konkretnom planiranju napada i dodao je da su nemački oficiri razgovarali o različitim scenarijima dejstava koji isključuju učešće u sukobu u Ukrajini.
Ministar je dodao da na objavljenim snimcima oficiri jesu razgovarali o različitim scenarijima, ali da to ne znači „zeleno svetlo“ za predavanje raketa „taurus“ Kijevu.
„Oficiri su radili ono zbog čega su ovde: razmišljali su o raznim scenarijima, ne praveći ni na koji način planove. Ne treba sumnjati: to nije značilo i ne znači zeleno svetlo za upotrebu raketa ‘taurus’ – ni od kancelara (Olafa Šolca), ni sa moje strane“, precizirao je Pistorijus.
Nemački ministar rekao je da ne želi da spekuliše o mogućim kadrovskim posledicama curenja razgovora pre okončanja istrage o incidentu.
Istovremeno je naglasio da, osim objavljenog snimka razgovora oficira Bundesvera, trenutno nije upoznat sa drugim curenjem informacija.
„Ne, za sada nemamo nikakve dodatne informacije“, naglasio je ministar.
Kako je naveo, neke od informacija koje su se čule u presretnutom razgovoru nisu bile namenjene široj javnosti.
Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan objavila je u petak 40-minutni audio-snimak razgovora visokih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.
Prema tom zapisu, u razgovoru su učestvovala četvorica oficira, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vvazduhoplovnih snaga. Oficiri, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.
Pogledajte i:
Telefon - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemački oficiri koristili nebezbednu vezu za razgovor o poverljivim informacijama - istraga u toku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala