- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ljuba Bandović: Ne počinje srpstvo ni četnicima ni Karađorđem – dokazi naše veličine su pred očima

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Ljubomir Bandović
Maša Radović i Ljubomir Bandović - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
Srbi ne znaju svoj identitet, u većoj meri. Masa njih misli da srpstvo počinje četništvom ili da pre Karađorđa ništa nije bilo. Ne znamo o sebi ništa, ali živimo projekciju, živimo ono što bismo voleli da mislimo o sebi - da smo nebeski narod. A dokazi su nam pred očima, kaže u razgovoru za Sputnjik Ljubomir Bandović.
Gostujući u emisiji „Maša i...“ glumac Ljubomir Bandović otkrio je koji mu je lik, tokom bogate višedecenijske karijere, bio najbliži po senzibilitetu, kako vidi današnje društvo, kada su podele među Srbima najizraženije, a šta nas navodi na slogu, kao i da li u rodno Berane i dalje ide sa pasošem, kao stranac.
Serija „Koža“ Nikole Kolje Pejakovića, u kojoj Bandović tumači jednu od glavnih uloga, prikovala je publiku za male ekrane.
Našeg sagovornika smo pitali koliko je naše društvo zaista ogrezlo u zlo kao u toj seriji i da li je u pitanju karikatura koja opominje ili surova realnost.
„Mislim da je naša surova realnost još mračnija od 'Kože'. Igrano delo mora da bude gledljivo. Tako da je maltene 'Koža' ublažena verzija naše stvarnosti. Mislim da se to dešava na mnogo višim nivoima nego što je u 'Koži' predstavljeno, na mnogo teže načine, na mnogo brutalnije i neljudskije načine. 'Koža' je tu da opomene. I ne bih rekao da je karikatura, jednostavno je preuveličana verzija svih nas“, poručio je Bandović.
Na pitanje koja je to crvena linija koju umetnik, a naročito glumac ne bi smeo da pređe i da li Vladimir Zelenski više može da se nazove glumcem, Bandović odgovara:
„Koliko ja znam, on po vokaciji i nije glumac, on je zabavljač. Šta god da je, njegov narod je u njemu prepoznao nekog ko može da ga predstavlja. Ja mogu samo da se složim s tim. Svakako ne mogu reći da je glumac. On sad igra verovatno ulogu života. Kad pogledam TV i kad ga vidim, ja vidim da je to nastup. Da to nije predsednik države koji nešto saopštava, nego je to nastup koji treba da pokaže težinu problema u kome se nalazi. Sve se vidi. Mrgud Radovanović pokojni me je naučio. Kaže – 'Sine na sceni, ne da se sve vidi, nego ništa ne može se sakrije. Čak i da probaš'!“

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala