- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Letonski predsednik: NATO potreban zbog suprotstavljanja Rusiji; Poljanski: Zapadu se ne može verovati

© AFP 2023 / JOHN THYSZastava sa logom NATO-a
Zastava sa logom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
NATO je potreban zbog suprotstavljanja Rusiji, izjavio je predsednik Letonije Edgars Rinkevičs, komentarišući izjavu američkog biznismena Ilona Maska, koji je upitao zašto Alijansa i dalje postoji.
„Poštovani Mask, razlog zašto je NATO osnovan, postoji i postojaće je Rusija i drugi neprijatelji slobodnog sveta“, napisao je on na mreži Iks.

Poljanski: Širenje NATO-a pokazatelj da se Zapadu ne može verovati

Sa svoje strane, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da širenje NATO-a na istok, uprkos obećanjima da to neće činiti, dokazuje da više nije moguće verovati Zapadu.
„Odluka Zapada da sačuva NATO uprkos raspuštanju Varšavskog pakta i osigura bezbednost svojih članica na račun bezbednosti drugih, bila je strašna greška i pogrešna procena koja je dovela svet tamo gde je sada. Širenje NATO-a, uprkos svim uveravanjima datim sovjetskim i ruskim liderima, pokazalo je da se Zapadu više ne može verovati“, napisao je Poljanski na mreži Iks.
Ranije je Mask podržao ideju o odavno sazreloj potrebi za raspuštanjem Severnoatlantskog pakta. On je postavio pitanje zašto NATO i dalje postoji iako je „njegov glavni neprijatelj i razlog za njegovo stvaranje, Varšavski pakt, raspušten“.
Varšavski pakt je stvoren 1955. godine nakon što je 1949. godine osnovan NATO. Nakon raspuštanja Varšavskog pakta 1991. godine, mnoge njegove bivše članice pristupile su NATO-u.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala