- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koje tri osobe jedine mogu da putuju bez pasoša

© Depositphotos.com / MaxxyustasPasoši svetskih zemalja
Pasoši svetskih zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
Svim ljudima svetu potreban je pasoš za ulazak u drugu zemlju. Od pape do premijera i šefova država, svi bi trebalo da ga nose kada napuste svoju zemlju. Ipak, na svetu postoje tri osobe koje mogu da putuju bez pasoša.
To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, car Japana i njegova supruga. Ovu privilegiju je ranije uživala kraljica Elizabeta, pre nego što je Čarls postao kralj.
Kralj Čarls III nema pasoš. Kraljica Elizabeta II, majka kralja Čarlsa, takođe nikada nije imala ovaj dokument. Prema normama koje sledi vlada Velike Britanije, britanski pasoš se izdaje na ime monarha, stoga nije neophodno da ga monarh ima. Međutim, svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući kraljevu suprugu Kamilu i princa Vilijama, moraju da nose pasoš kada putuju iz Velike Britanije. Štaviše, Tportal je svojevremeno pisao da kralju Čarlsu nije potrebna ni vozačka dozvola ni u Velikoj Britaniji ni u inostranstvu.
Po stupanju na presto, sekretar kralja Čarlsa poslao je pismo svim zemljama, preko Forin ofisa, da je Čarls sada kralj Ujedinjenog Kraljevstva i da mu treba dozvoliti da putuje bilo gde uz puno poštovanje i bez ograničenja.
Japanski pasoš je jedan od najmoćnijih na svetu, trenutno zauzima 6. mesto na listi najmoćnijih pasoša. Dok japanski građani mogu da posete više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potreban čak ni pasoš za putovanje. Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, mogu slobodno da putuju u inostranstvo bez pasoša.
U zvaničnom dokumentu iz 1971. navedeno je da bi bilo krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin.
Car i carica su dužni da po dolasku u bilo koju zemlju pokažu samo dokument Ministarstva. Ministarstvo spoljnih poslova Japana obaveštava zemlju o njihovoj poseti mnogo ranije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala