- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Gospodar“ ruskog reditelja Jurija Bikova - najbolji film 52. FEST-a

© Foto : Sputnjiku ustupio CEBEF/Dušan MilenkovićZavršen FEST
Završen FEST - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
„Gospodar“ ruskog režisera Jurija Bikova dobio je nagradu „Beogradski pobednik“ kao najbolji film u glavnom takmičarskom programu 52. FEST-a.
Žiri Glavnog takmičarskog programa, u sastavu: glumac Radivoje Raša Bukvić (koji predsedava žirijem), reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, scenaristkinja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež, istakao je u obrazloženju da je Bikov snimio „moćan film lišen svake naturalističnosti kojim nas na retko sugestivan i uverljiv način uvlači u život zajednice koju je privatizovao jedan čovek i u kojoj taj čovek kontroliše doslovce sve aspekte života, a zauzvrat traži da mu čovek preda ono najvrednije što ima – svoje dostojanstvo“:
„Simbolika ovog rusko-francusko-švajcarskog filma je jasna i aktualna, ali ni po čemu nametljiva i svojom jasnom porukom izdiže se iz lokalnog prema univerzalnom“.
Ovo je drugo priznanje FEST-a za Jurija Bikova koji je 2015. godine osvojio nagradu žirija Glavnog takmičarskog programa za film „Durak“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Dušan MilenkovićMladenu Đorđeviću tri nagrade FEST-a
Mladenu Đorđeviću tri nagrade FEST-a - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Mladenu Đorđeviću tri nagrade FEST-a
Nagradu za najbolju režiju dobio je Mladen Đorđević za film „Radnička klasa ide u pakao“, dok su Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić dobitnice nagrade za najbolji scenario za hrvatsko-srpsko ostvarenje „Sveta porodica“.
Srpska glumica Ivana Vuković dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Za danas toliko“, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena Palestincu Salehu Bakriju za ulogu u filmu „Nastavnik“.
Nagrada publike za najbolji evropski filmpripala je ostvarenju „Sveta porodica“ Vlatke Vorkapić, a priznanje za najbolji debi dobila je Katalin Moldovai za režiju filma „Bez daha“.
Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala pripala je Mladenu Đorđeviću za film „Radnička klasa ide u pakao“.
Žiri u sastavu Ivana Kronja - filmolog i filmska kritičarka (predsednica žirija), Srđan Vučinić esejista i filmski kritičar i Marko Stojiljković - filmski novinar i kritičar jednoglasno su doneli odluku.

„U pitanju je socijalna drama sa temom koruptivne tranzicije, koja znalački uključuje žanrovske elemente horora, misterije, akcionog filma i crne komedije, čime nas približava žanru u kojem se odvija i stvarnost postjugoslovenskih društava. Film nudi pronicljivu dramsku analizu pseudo-religije i prikazuje apsurdni položaj tela nekadašnje radničke klase u neoliberalnom kapitalizmu. Žiri želi da istakne upečatljivu glumu Tamare Krcunović i Leona Lučeva, koji predvode izvanrednu glumačku ekipu”, navedeno je u obrazloženju.

Nagradu FEDEORA za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu osvojio je film „Radnička klasa ide u pakao“ u režiji Mladena Đorđevića.
Članovi žirija Sergej Lavrentijev, filmski kritičar (predsednik žirija), dr Nevena Daković, redovna profesorka, filmska teoretičarka, kritičarka i publicistkinja, Nikola Falćinela, novinar i filmski kritičar, jednoglasno su doneli odluku, ocenivši da je reč o „filmu izuzetnog rediteljskog rukopisa uz surovi komentar lokalne svakodnevice i velikih glumačkih ostvarenja, koji se posebno ističe po produkciji koja pripada celokupnom euro-mediteranskom regionu“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Dušan MilenkovićPolitikina nagrada „Milutin Čolić” na 52.FEST-u Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“
Politikina nagrada „Milutin Čolić” na 52.FEST-u  Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Politikina nagrada „Milutin Čolić” na 52.FEST-u Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“
Politikina nagrada „Milutin Čolić” na 52.FEST-u za reditelja najboljeg srpskog filma u FEST-ovim programima dodeljena je Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“.
Žiri u sastavu: Radivoje - Raša Andrić, reditelj i producent, Vladimir Blaževski, reditelj, scenarista i producent, i Dubravka Lakić, osnivač nagrade i filmski kritičar lista „Politika“ istaki su da su Đorđevića nagradili za „pismenu i rafinirano insceniranu priču koja odiše lekovitom životnom radošću, za sofisticirani rediteljski postupak što omogućava identifikaciju gledaoca sa radnjom i likovima, za autentičnu atmosferu, uverljivu i duhovitu glumačku igru i istančanu likovnost slika“.
FEST je večeras zatvoren premijerom filmaa „Ruski konzul“ Miroslava Lekića u kome je Žarko Laušević ostvario poslednju filmsku ulogu.
Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je na zatvaranju podsetio na ulogu FEST-a:
„Ovaj festival nastavlja da radi ono što mu je dužnost, a to je da pokreće mlađe genaracije ka njegovom veličanstvu filmu. Divno je što Beograd ima FEST, divno je što ima te mlade ljude koji prepoznaju privileguju da na jednom mestu možete za 10 dana da se prošetate kroz sve ono što je obeležilo filmsku sezonu za nama i što dolazi iz svih krajeva sveta”.
Od 23. februara na FEST-u je prikazano 108 filmova iz celog sveta, u prisustvu više desetina gostiju.
FEST i ove godine pruža priliku onima koji nisu stigli, da pogledaju filmove koje su želeli u programu PostFESTum.
Od 4. do 7. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu „Sinepleks Ušće“ biće prikazani najtraženijifilmovi sa ovogodišnjegfestivala: „Kraljičina igra“, „Crni čaj“, „Zona interesa“, „Američki zec“, „Čudovište“, „Opalo lišće, „Prisila“, „Zelena granica“.
Film „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
KULTURA
Evropa na izdisaju, sve liči na kraj rimske civilizacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala