- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bašar el Asad: Putinove odluke vraćaju Rusiju na međunarodnu scenu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSirijski predsednik Bašar el Asad
Sirijski predsednik Bašar el Asad - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Pratite nas
Odluke koje je doneo predsednik Rusije Vladimir Putin vraćaju Rusiju na međunarodnu scenu i uspostavljaju balans, izjavio je sirijski predsednik Bašar el Asad u ekskluzivnom intervjuu za televiziju „Rusija 1“.
„Ako se ova tema posmatra u smislu globalnog odnosa snaga, onda se ne može razdvojiti Rusija i odluke njenog rukovodstva. Odluke predsednika Putina vraćaju Rusiju na međunarodnu scenu i uspostavljaju balans. Ponovo kažem da iznosim svoje lično mišljenje kako me ne bi optužili za mešanje u unutrašnje stvari Rusije“, rekao je Asad.
On je dodao da, ako se na Rusiju pogleda kao na zemlju koja se zajedno sa Sirijom bori protiv terorista, onda ta tema utiče i na Damask.
„I ne možemo je posmatrati samo kao unutrašnje pitanje. Za nas je, naravno, važan čovek koji je odlučio da se suprotstavi terorizmu u Siriji. Njegovo dalje prisustvo ili odsustvo na funkciji je takođe važno. Naravno, bilo kakve promene će uticati na nas. Ako pitate o kandidatima koje preferiram, mislim da će odgovor biti očigledan“, dodao je sirijski lider.
U vezi sa predstojećim izborima u Rusiji, Asad je naglasio da je Rusija danas zemlja od koje zavisi sudbina sveta.
„Po mnogim faktorima, a ne samo zbog rata u Ukrajini. Može li zemlja koja vodi sudbonosni rat u Ukrajini biti spremna na promenu ličnosti i sa njom politike? Na arapskom postoji poslovica: Ne može se promeniti tvrđava tokom bitke. U bitki je potrebna doslednost. To je unutrašnja stvar Rusije. Verujem, poznavajući mnoge Ruse, da znaju odgovor. Sve što služi borbi danas je prioritet. Predsednik Putin je glavni deo ove borbe“, naglasio je sirijski predsednik, odgovarajući na pitanje koliko izbori u Rusiji utiču na budućnost sveta.

Izolacija drugih zemalja slabi dolar

Sirijski lider je naveo i da pokušaji izolacije drugih zemalja dovode do njihovog jačanja i slabljenja dolara, to je idiotizam zapadnih država.
„Problem je što je dolar počeo da gubi na težini i vrednosti. To je dobro. Sve u svemu, mislim da izolacija jača druge zemlje i slabi dolar i dugoročno radi za nas. To nije loše, to je idiotizam. Neka (zapadne zemlje) nastave u interesu celog sveta, ne samo Rusije i Sirije. To će doneti koristi, možda čak i u srednjoročnoj perspektivi“, ocenio je on.
S tim u vezi, Asad je naveo primere iz istorije kada je Zapad pokušao da izoluje niz zemalja. On je podsetio da je „izolacija Kube počela pre oko 60 godina, a izolacija Sirije – 1979. godine“.
„Iste godine uvedene su sankcije Iranu, a zatim sankcije Severnoj Koreji. Izolacija se proširila i sada uključuje Rusiju i Kinu. Ona će se nastaviti dok, kao rezultat toga, Zapad ne otkrije da je sam sebe izolovao. A sve ostale zemlje međusobno sarađuju“, objasnio je sirijski lider.
Osim toga, on je u šali rekao da će njegov naredni susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti posvećen njihovim bankovnim računima u SAD.
„To je veoma ozbiljan problem. Zapad se nekad ponaša smešno“, ironično je ocenio Asad.

Zapadni lideri zainteresovani za ratove

Sirijski predsednik nazvao je američke i evropske lidere izvršnim direktorima koji su zainteresovani za ratove.
„Ako želite da razgovarate i gradite odnose sa trgovinskom kompanijom, onda imate menadžere, direktore raznih sektora, postoji izvršni direktor. Postoji i upravni odbor koji predstavlja vlasnike. Kada je u pitanju Zapad, a posebno SAD, predsednici su izvršni direktori, ali oni nisu vlasnici. Ako govorite sa izvršnim direktorom, on će se obratiti predsedniku upravnog odbora da dobije svoje mišljenje i odluku“, objasnio je Asad.
„Što se tiče evropskih predsednika, oni su direktori odeljenja i neće raditi ništa osim ako to ne želi nadređeni direktor. Oni ne donose odluke, rade sve što direktor kaže. Onaj ko se nalazi u upravnom odboru i ima pravo da odlučuje u korporacijama – sa njim i treba razgovarati o političkim pitanjima. Ali glavni problem kod njih je što su zainteresovani za ratove. Ako ih pozovete u rat oni će podržati i dati novac za to. Ono što im nije od koristi, nije im zanimljivo“, dodao je Asad, odgovarajući na pitanje sa kim na Zapadu, po njegovom mišljenju, može da se gradi dijalog.
Kako je primetio sirijski lider, glavnu ulogu na Zapadu igraju „trenutni, dnevni, privremeni, lični interesi i interesi grupa“.
„Sve se vrti oko novca i ličnog uticaja“, istakao je predsednik.

O sankcijama Zelenskog

Komentarišući personalne sankcije koje mu je uveo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, Asad je šaljivo primetio da je zbog njih doživeo „nervni slom“.
Sirijski predsednik se složio da je Zelenski uspeo da ga nasmeje svojom odlukom.
„On je komičar. To mu je bila profesija pre nego što je postao predsednik. Inače, bio je mnogo uspešniji u tom svojstvu, u ulozi komičara, a ne lidera nacije“, rekao je sirijski predsednik.
Zelenski je u martu 2023. godine uveo sankcije Asadu, koje uključuju blokadu imovine i niz drugih mera.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala