Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić otkrio tri stvari koje Zapad traži od Srbije /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas tri stvari koje Zapad očekuje od Srbije.
U obraćanju naciji, Vučić je naveo da su to: defakto ili dejure priznanje Kosova, a u vezi sa tim i odricanje od Republike Srpske, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i antikineski stav i, kao treća stvar, da se u Srbiji uvede marionetski režim.
On je rekao da se situacija oko dinara ni na koji način nije promenila na bolje i da će Srbija s tim u vezi biti primorana da donosi različite odluke “kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja”.
Vučić je kazao da je veoma zabrinut za situaciju na KiM i da se nada da će u narednim danima i nedeljama biti pronađeno rešenje za srpski narod kom je poručio da neće biti ostavljeni na cedilu i da će dobiti svoje plate i penzije, na bilo koji način.
"Jasno je da se nikome po tom pitanju ne žuri i da su mnogo važniji. Pritisak na Albance neće biti veći, pritisak će biti veći na srpski narod i na državu Srbiju", rekao je predsednik Srbije i dodao:

"Pritisak na Kurtija postojaće samo do te mere da on ne dovede do toga da Srbija ne može drugačije da se ponaša nego da interveniše, što bi dovelo do većih sukoba, koje Zapad ne želi, kao što ni mi ne želimo".

Povodom jednog od zahteva koji se tiče uvođenja sankcija Rusiji i delovanja protiv ekonomskih uspeha Kine, Vučić je rekao:
"Svaki put kada se dogodi čak i jedna deklaracija, uslede ocene kako će Srbija trpeti posledice, jer se nije priključila sankcijama Rusiji. Jer, oni u stvari žele stari režim, žele vraćanje marionetskog režima kojim su uspravljali kao lutkama u pozorištu, i koji sve prihvata i koji bi priznao Kosovo, uveo sankcije Rusiji, odustao od saradnje sa Kinom. Sa oduševljenjem prihvataju samo da budu nečije marionete, ali većinska Srbija to ne prihvata. Otuda i pritisci".
© Sputnik / Lola ĐorđevićVučić otkrio tri stvari koje Zapad traži od Srbije
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Vučić otkrio tri stvari koje Zapad traži od Srbije
Politički faktori koje neko želi da vidi na vlasti upravo se ovako ponašaju, konstatovao je Vučić.
"Oni bi priznali Kosovo i to ne kriju, oni su za uvođenje sankcija Rusiji i oni sa oduševljenjem prihvataju, ne bi li postali režim, da budu marionete", kaže Vučić.
Srbija i srpski narod ne prihvataju da budu marioneta i upravo, kaže Vučić, pritisci postaju sve veći, a oni se sprovode preko institucija, organizacija, agencija, političara domaćih i regionalnih, međunarodnih, kao i preko medija i nevladinih organizacija.
Vučić je najavio da će u narednih sedam dana povući ću poteze povodom formiranja Pokreta za narod i državu.
To nije ujedinjavanje oko ministarskih funkcija i poslaničkih mesta, već oko budućnosti Srbije, rekao je Vučić.

„Imamo najviše plate u regionu, cilj da sustignemo i zemlje EU u okruženju“

Vučić je na primeru prosečnih plata u regionu 2014. i danas prikazao rast Srbije.
„Po platama 2014. godine ispred nas su bile Crna Gora, BiH i Makedonija, a danas je Srbija ispred svih. Cilj nam je da sustignemo i zemlje EU kao što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska“, rekao je Vučić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Aleksandar Vučić
Za Srbiju je veoma važno ono što radimo sa Evropom pre svega oko PEM konvencije što je bitno kako bi se nastavilo sa rastom direktnih stranih investicija, ukazao je on.
„Sve reforme moraju da se nastave da bismo imali i dalje priliv investicija. U ovoj godini to bi bilo pet milijardi evra. Ne zaboravite da mi nemamo more i prinose od turizma kao neke druge zemlje“, naveo je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da imamo rezerve gasa, a da problema zbog situacije u svetu imamo sa cenom nafte.
„Inače bi inflacija bila i manja“.
Predsednik obećava da će do kraja godine biti završeno više puteva nego što je planirano.
„Završićemo dodatne kilometre ka Požarevcu i na Dunavskoj magistrali, a do kraja godine železnicom će građani do Subotice stizati za sat i deset minuta“, naveo je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala