- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Jorgovani s mirisom svete ruske zemlje | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
O filmu „Jorgovani“ koji je premijerno prikazan na FEST-u, ali i o tome zbog čega je iskustvo rada u Rusiji, na serijama „Hotel Rusija“, „Janjičar“, „Ruska žena“ i „Kazanova u Rusiji“ - za njega ekskluzivno i dragoceno, za „Orbitu kulture“ govori jedan od najpopularnijih srpskih glumaca Ivan Bosiljčić.
On priča i o tome kakav je osećaj igrati grofa Pjera Bezuhova na ruskom jeziku pred ruskom publikom, na sceni jednog od najznačajnijih pozorišta u svetu – teatra „Aleksandrinski“ u Sankt Peterburgu, kao i zbog čega je Rusija za njega sveta zemlja.
Orbita kulture, 2.3.2024.
Zbog čega projekat "Srpska književnost za decu u 30 knjiga" u izdanju Srpske književne zadruge predstavlja ne samo novo čitanje klasika dečje literature već i nov, osmišljen napor da se osnaži očuvanje cele srpske književnosti, kulturnog pamćenja i nacionalnog identiteta, da li je novopokrenuta edicija ograničena na 30 autora ili će uspeti da dosegne do svog uzora - čuvene biblioteke "Srpska književnost u 100 knjiga" na koju se oslanja, možemo li, stvaranjem najmlađih čitalaca, odnegovati istinsku elitu – one koji su svesni sebe, svog identiteta, mesta koji im pripada i vrednosti koje su kroz knjige i čitanje usvojili – o svemu tome u “Orbiti kulture” razgovaramo sa predsednikom Organizacionog odbora edicije "Srpska književnost za decu u 30 knjiga" Milanom Aleksićem i članicom odbora Zoranom Opačić.
Zašto je tek četvrt veka od filma “Nož” uspeo da filmski realizuje njegov književni nastavak – roman “Ruski konzul” Vuka Draškovića, da li je “najtužniji roman o Kosovu” prevodom u film izgubio neke svoje važne karakteristike, koliko je Draškovićeva potresna povest o srpsko-albanskim odnosima iz sedamdesetih godina uspela da filmskim jezikom objasni univerzalnost zla koje se krije iza ideoloških matrica poput one o bratstvu i jedinstvu – za “Orbitu kulture” otkriva Miroslav Lekić, reditelj filma “Ruski konzul” čijom će premijerom biti zatvoren ovogodišnji FEST.
A zašto njegova radnička klasa ide u pakao, i da li najmarginalizovaniji i najobespravljeniji slojevi društva, poput radnika iz zatvorene fabrike imaju pravo da razmišljaju o pobuni kao načinu da se izađe iz očajanja – za Sputnjik otkriva reditelj filma „Radnička klasa ide u pakao“ Mladen Đorđević.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala