- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ko sprema novi Majdan-3 u Kijevu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaDemonstracije na Trgu nezavisnosti u Kijevu, februar 2014. godine
Demonstracije na Trgu nezavisnosti u Kijevu, februar 2014. godine - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Moskva niti planira, niti ima potrebu da organizuje puč u Kijevu za šta je optužuje ukrajinska obaveštajna služba, pošto je „plodno tlo“ za moguće održavanje Majdana - 3 već stvorio Vladimir Zelenski, koji je svojom politikom posejao nezadovoljstvo među ljudima, uvukao zemlju u haos i krvavi rat, deo naroda odveo u smrt, a zemlju ekonomski opustošio.
Ipak, o sudbini Zelenskog odlučuje Vašington.
Komentarišući tvrdnje Kijeva da Moskva sprema udar na Zelenskog, ruski ekspert Georgij Fjodorov ocenjuje da se ovde radi o čisto pragmatičnoj akciji ukrajinskih obaveštajnih službi koje zapravo pokušavaju da spreče proteste i diskredituju protesno raspoloženje u narodu izazvano opštim nezadovoljstvom zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi zbog politike njenog rukovodstva, a da krivicu za to svale na Moskvu.
„Sve je vrlo jednostavno i logično. Tamo raste socijalna tenzija, problematična je ekonomska situacija, unutrašnje nezadovoljstvo sazreva. A da bi se zaustavilo nezadovoljstvo, najlakše je reći da Rusi nešto podstiču, raspiruju i da hoće da organizuju Majdan. Ovo je potrebno da bi svako ko će učestvovati u opozicionim aktivnostima ili u nekakvim protesnim akcijama bio unapred žigosan kao ‘ruski špijun’ i ‘agent’... Ako kažemo da svaka osoba koja protestuje, recimo, protiv povećanja cena komunalnih usluga, protiv mobilizacije, protiv kursa Zelenskog – biće nazvana ‘ruskim agentom’ koji sprema Majdan, a specijalnim službama to olakšava delovanje“, rekao je Fjodorov.
Iako ima mišljenja da je novi Majdan moguć ukoliko Sjedinjene Države odluče da smene Zelenskog na takav način, a ne putem izbora ili ostavke, Fjodorov smatra da bi organizaciju novog državnog puča u Ukrajini mogao da organizuje i „neko iznutra“.
„Na unutrašnju politiku Ukrajine Rusija ne može sad da utiče, čak i kad bi htela, zato što su sve proruske snage tamo su ‘očišćene’, nivo represije je veoma visok. Dakle, ako se dogodi još jedan Majdan, onda će to sprovesti ili tamošnja vojska ili oligarhijski krugovi. Samim tim, ovo sa Rusijom nema baš nikakve veze“, kaže Fjodorov.
© AP Photo / Jacquelyn MartinKomitet za obaveštajne poslove pri predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom očekuje da će na proleće doći do pokušaja svrgavanja šefa države, čiji će legitimitet biti doveden u pitanje
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon svog sastanka sa predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi iz Kalifornije - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Komitet za obaveštajne poslove pri predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom očekuje da će na proleće doći do pokušaja svrgavanja šefa države, čiji će legitimitet biti doveden u pitanje

Rusija ne sprema Majdan

U Ukrajini je mesecima trajala žestoka rasprava oko toga da li treba održati predsedničke izbore u martu, ali je Zelenski poručio da „ovo nije pravo vreme za to“.
Kako će se situacija dalje razvijati to zavisi od toga „koje će snage sada podići glavu“, kaže Fjodorov. Glavno pitanje je, kaže on, da li će to biti radikalnije, vojne snage, koje su revanšističke i više nacionalističke ili će to zaista biti samo protest nezadovoljnih građana.
Tvrdnje da Moskva sprema puč u Kijevu su, ocenjuje Fjodorov, smešne.
Takođe, i prošle godine u žiži javnosti bila priča o Majdanu-3, koju je plasirao Zelenski, tvrdeći da Rusija ima novi plan da ga svrgne sa vlasti do kraja godine, ali „to se nije dogodilo tada, a neće ni sada“, ističe Fjodorov.
Analitičari ocenjuju da je Zelenski govorio o skorom državnom udaru kako bi sebi „odrešio ruke“ za represije unutar zemlje i posebno protiv opozicije.
U principu, ukrajinske vlasti same sebe ubeđuju da je to ruska pretnja, te stvaraju dezinformacije i lažne vesti, ocenjuje Fjodorov.

Dokle god je potreban Zapadu Zelenski će ostati na vlasti

Ukrajinska obaveštajna služba optužila je ruske specijalne službe da sprovode specijalnu operaciju Majdan-3 u Ukrajini, u okviru koje planiraju da dovedu u pitanje legitimnost odluka donetih nakon isteka predsedničkog mandata Zelenskog u očima običnih Ukrajinaca.
Prema njihovim navodima, specijalna operacija Majdan-3 dostići će vrhunac u martu-maju 2024. godine, a u narednim nedeljama biće „pokušaja podsticanja sukoba, kako unutar Ukrajine, tako i u drugim delovima sveta“, a legitimitet Zelenskog posle 20. maja može biti doveden u pitanje. Takođe tvrdi se da je plan da se situacija u Ukrajini destabilizuje polovinom juna, a zatim da se nanese vojni poraz Kijevu na istoku zemlje.
Operacija će, navodno, biti izvedena tako da „svi budu posvađani, uključujući i predstavnike političkog vrha”, posejana panika, zabijen klin između vojske i civila i poremećena mobilizacija.
U Ukrajini se aktivno raspravlja o pitanju legitimiteta vlasti pošto parlamentarnih i predsedničkih izbora neće biti zbog vanrednog stanja.
Kabinet Zelenskog predao je zahtev Ustavnom sudu zemlje da dobije pojašnjenje o legitimnosti rada Zelenskog posle 20. maja, kada mu zvanično ističu predsednička ovlašćenja.
Posle tog datuma pravni status Zelenskog postaće u najmanju ruku neizvestan. Reč je o nelegitimnosti predsednika i njegovoj uzurpaciji vlasti, tvrde mnogi. Zato kabinet traži od Ustavnog suda pojašnjenje, verujući da će dobiti potvrdu da “vrši dužnost” dok se novi predsednik ne izabere.
Govoreći o daljoj sudbini Zelenskog Fjodorov kaže da tu „ne treba gajiti nikakve iluzije“ sve dok je on pod zaštitom Zapada.
„Zelenski apsolutno nije nezavisna figura, on je apsolutno zavisan od Zapada. Dakle, dokle god bude potreban Zapadu, on će biti na vlasti. Dok je tako njega će Zapad štiti i nijedna, čak ni unutrašnja vojna ili politička grupacija, bez odobrenja Zapada neće moći da preuzme vlast u toj zemlji. Druga je stvar što se takve ličnosti vrlo često otpisuju...“, kaže ekspert.
Prema rečima Fjodorva, Zelenski je i dalje potreban Zapadu, koji je uložio u Ukrajinu puno novca za borbu protiv Rusije. Ulozi su veliki i on će, smatra ekspert, ostati i dalje na ovoj funckciji, „putovaće u inostranstvo i rukovaće se sa zapadnim političarima“.
U svakom slučaju, ruski eksperti podsećaju da su Majdan-1, koji se dogodio 2004., i Majdan-2, 2014. godine, sponzorisani od strane Zapada doveli Ukrajinu do katastrofe, ogromnih žrtava i gubitka suvereniteta.
Arhivska fotografija. Protest na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kad Zapad izvede državni puč: Posle decenije „puta u Evropu“ - apokalipsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala