- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ambasador Kube u Srbiji za Sputnjik: Isti mentalitet na dva kraja sveta – fali još direktna linija

© AP Photo / Desmond Boylan, FileTuristička vožnja ulicama Havane
Turistička vožnja ulicama Havane - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Kulturološke sličnosti i bliskost Kubanaca i Srba postoje uprkos geografskoj udaljenosti, a istorijska saradnja nadograđivala se diplomatijom. Poslednjih godina bratski odnosi su otišli korak dalje pa je sve više mešovitih brakova između ova dva naroda. Samo još „fali“ direktan let Beograd-Havana.
Prilikom obilaska ovogodišnjeg Sajma turizma, ekipa Sputnjika je imala priliku da popriča i sa ambasadorom Kube – Lejde Ernesto Rodrigez Hernandezom. Štand ove bratske zemlje nalazio se, slučajno ali prigodno, odmah prekoputa štanda Bijeljine i pored ostalih štandova gradova i opština Republike Srpske.

Razumemo se

Hernandez nas je oduševljeno primio za svoj sto, rekavši da je ovo godina kada se Kuba na Beogradski sajam vraća „na velika vrata“. U oktobru će biti održan Mesec kulture Kube u Srbiji. Kuba će biti i počasni gost na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, koji će takođe biti održan u oktobru. Za Kubu je to, kaže Hernandez, velika stvar.
Na kulturološkom nivou naše dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog. Imamo istorijsku saradnju koja traje decenijama i povezani smo još od vremena Jugoslavije. Naša celokupna saradnja se zasnovala na bazi simpatije i to je samo raslo. Poznavanje naših kultura je obostrano i glavni motiv dolaska Kubanaca ovde i Srba tamo je taj što se dobro razumemo, izjavio je Hernandez za Sputnjik.
© AP Photo / Ramon EspinosaPecaroši u Havani
Pecaroši u Havani - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pecaroši u Havani
On nam je objasnio da je veliki broj Kubanaca poslednjih godina odlučio da se naseli i zasnuje svoje porodice ovde i procenjuje da ih je oko 10.000 u celoj Srbiji, od čega je polovina nastanjena u Beogradu. Hernandez se nada da će taj broj porasti, a međusobno prijateljstvo, krunisano mešovitim brakovima, proširiti.

Direktan let Beograd-Havana

Jedan od načina na koji bismo se direktno povezali, veruje Hernandez, bila bi i direktna avionska linija između naše dve prestonice. Poslednji put kada je kubanski predsednik boravio u Beogradu bilo je prilikom Titove sahrane, a novi predsednik Migel Dijaz Kanel ponovo je podigao diplomatske odnose na nekadašnji nivo svojom nedavnom posetom Beogradu. On je za vreme svog boravka rekao da se najviše pažnje posvećuje otvaranju tog direktnog leta i da je interesovanje za njega veliko i obostrano.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Republike Kube u Srbiji Leid Ernesto Rodrigez Ernandes
Ambasador Republike Kube u Srbiji Leid Ernesto Rodrigez Ernandes - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Ambasador Republike Kube u Srbiji Leid Ernesto Rodrigez Ernandes
Srbi i Kubanci su sentimentalno i kulturalno povezani, kaže Hernandez, ali se nalazimo na suprotnim krajevima sveta. Let koji nas sada povezuje ide preko Frankfurta, Pariza, Istanbula... ima dosta presedanja i to troškove putovanja povećava na blizu 2.000 evra, kaže on.

Moramo što više da iniciramo međusobno približavanje, ali i da razvijamo agencijski turizam. Pored turizma moramo intenzivirati posete delegacija, firmi, privatnika... mi imamo veliku želje za tim, ostaje samo da se to konkretizuje.

Braća po sankcijama

Odnos ove dve zemlje postaće svima jasniji onda kada odu na Kubu, kaže Hernandez. On podseća da je Srbija uvek pomagala Kubi, što je zemlji koja je provela 65 godina pod sankcijama i te kako značilo.
Zbog svog iskustva smo imali saosećanje sa sankcijama koje su bile uvedene Srbiji. Kuba je uvek podržavala samostalnost Srbije i uvek smo govorili da je Kosovo deo Srbije. Uvek smo vam po tom pitanju pružali bezrezervnu podršku, a naša međusobna politička i diplomatska podrška, istorijski su potkovani, zaključio je kubanski ambasador za Sputnjik.
© AFP 2023 / YAMIL LAGEScena iz glavnog grada Kube, Havane
Scena iz glavnog grada Kube, Havane - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Scena iz glavnog grada Kube, Havane
Ambasador Hernandez i slučajni prevodilac sa Sajma Miloš Antić ispratili su redakciju Sputnjika sa toplim pozdravima i pozivom na salsa svirku, a ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Antiću, zaljubljeniku u Kubu i saradniku kubanskih muzičara i želimo mu svu sreću prilikom i nakon ženidbe koja ga čeka u Havani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala