- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto Ukrajinci odlaze, a Turci dolaze: Šta se dešava u „kraljici crnogorskog turizma“

Budva - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Budva se suočava s novim izazovima na tržištu nekretnina i turizma dok se prilagođava novim ekonomskim realnostima koje su rezultat promene u demografskom sastavu posetilaca.
Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam.
„Prema sistemu za prijavu boravka RB90, od 1. novembra 2023. godine do 27. februara ove godine broj ukrajinskih državljana manji je za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, saopštili su za podgoričku „Pobjedu“ iz Turističke organizacije Budva.

Ukrajinci se vraćaju kući

Pre godinu i po dana Budvu je zapljusnuo talas ukrajinskih državljana. Na hiljade Ukrajinaca, uglavnom imućnih, u Budvi su iznajmili stanove i kuće, očekujući da će se sukob brzo završiti. Danas su se mnogi vratili u Ukrajinu, ili otišli u druge države, uglavnom na zapad Evrope i Kanadu, jer u Budvi nisu pronašli uslove da započnu biznis, ili se zaposle, a potrošili su ušteđevinu.
Dolazak Ukrajinaca predstavljao je veliku finansijsku injekciju, gotovo da nije bilo delatnosti u Budvi koja nije počela da ostvaruje veće prihode.
Cene iznajmljivanja stanova vrtoglavo su rasle, promet u prodavnicama u zimskim mesecima bio je kao u letnjem špicu, zadovoljno su ruke trljali i ugostitelji. Međutim, proteklih nekoliko meseci, naročito od kraja minule sezone, broj ukrajinskih državljana je u konstantnom padu.
Vlasnik „Kamin nekretnina“ Dušan Ranković izjavio je da po njegovim saznanjima Ukrajinci više nemaju novca i da se vraćaju u Ukrajinu.

Turci dolaze

„Ne znam zašto. Otkazuju stanove, verovatno nemaju novca više. Sada zakup stanova najviše traže Turci. Oni, međutim, ne mogu da plaćaju zakupnine koje su plaćali Ukrajinci, pa se sada kreću od 450 do 550 evra“, kaže Ranković.
Što se tiče kupovine stanova, kaže da trenutno ponude nema jer se prodaju mali stanovi, a njih u Budvi nema. Prolaze, ističe, stanovi čija je cena do 100.000 evra, ali 95 odsto njih je već prodato.
„Većih stanova ima u ponudi, ali vidim da su počeli da grade ponovo zgrade u Tivtu, Budvi, Kotoru. Turci kupuju i dalje i naši ljudi koji rade u inostranstvu, a takođe i državljani Srbije i Republike Srpske. Kako je potražnja veća od ponude, nema razloga da cene stanova padaju“, kaže Ranković navodeći da je cena kvadrata u Budvi od 2.000 pa do 6.000evra, zavisno od lokacije.
Rusi, objašnjava, ne mogu da kupuju niti zakupljuju stanove, jer trenutno ne mogu da iznesu novac, niti da otvore račun u Crnoj Gori, osim ovih što su se odavno doselili u Budvu.
„Oni imaju otvorene račune odavno i imaju zalihe. Prodaju veći stan pa kupe manji. To su Rusi koji su odavno došli, koji imaju decu koja idu u vrtić, školu. Imaju svoje stanove ili kuće. Oni su tu standardno. Ne nagoveštava ništa da bude neka velika ekspanzija“,kaže Ranković, dodajući da će sa gradnjom novih zgrada ponuda biti povećana, a onda bi trebalo da pada i cena kvadrata. Međutim, ističe, građevinci imaju problem sa radnom snagom, koje skoro da i nema, pa su tu Albanci, Arapi i radnici iz dalekih zemalja.

Prosečna cena kvadrata u novogradnji za tri godine porasla 61 odsto

Prosečna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori je u 2023. godini iznosila 1.532 evra, preliminarni su podaci Monstata. To je rast od 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, 20 odsto u odnosu na 2021. i čak 61 odsto u odnosu na 2020.
Kvadrat stana u Podgorici je 2023. u proseku koštao 1.577 eura, što je 15 odsto više nego lani i čak 64 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Kvadrat u novogradnji na primorju koštao je 1.577, na severu 1.220, a u centralnom regionu 696 evra.
Ovo je prosečna cijena kvadrata u novogradnji, koja obuhvata i stanove solidarnosti, gde kvadrat košta 580 evra, što znači da investitori prodaju kvadrate u poroseku za 1.555 na nivou države.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala