- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rusko oružje, protivtenkovska navođena raketa - Sputnik Srbija

Zelenski u strahu: Nećemo moći da odbranimo Harkov; u jednom napadu uništena dva „abramsa“

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 737. Ruska PVO uspešno odbija napade ukrajinske vojske dronovima. Nastavljaju se borbe na više delova fronta a najintenzivnije su trenutno na avdejevskom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 01.03.2024
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Harkov pod snažnom vatrom: Zelenski poručio – ojačavanje PVO neće pomoći
20:02 01.03.2024
Ukrajinska vojska neće moći da odbrani Harkov ukoliko ne potisne Ruse, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom.
„Postalo je jasno da je potrebno da potisnemo Ruse na veću razdaljinu. Ukoliko to ne učinimo biće veoma teško u potpunosti odbraniti Harkov“, rekao je on.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute potpisali su danas u Harkovu bilateralni bezbednosni sporazum između dve zemlje.
„Dokument uključuje dve milijarde evra vojne pomoći Holandije ove godine, kao i dalju pomoć u odbrani u narednih 10 godina“, naveo je Zelenski na društvenoj mreži Iks.
18:15 01.03.2024
Vojnici ruske grupacije „Centar“ su na avdejevskom pravcu u jednom napadu onesposobili dva američka tenka „abrams“ uz pomoć FPV dronova, izjavio je komandant izviđačko-jurišne grupe.
„To se desilo 26. februara. Obletali smo teritoriju DNR, išli smo poprilično daleko i videli neke tenkove. Kada smo im se približili shvatili smo da su u pitanju `abramsi`. Napali smo ih odozgo blizu kupole“, ispričao je komandant.
On nije mogao da potvrdi da li je posada tenka preživela-
13:37 01.03.2024
Obustavljen saobraćaj preko Krimskog mosta, a u Sevastopolju je proglašena vazdušna opasnost.
U Sevastopolju deluje PVO, sve službe su u stanju borbene gotovosti, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.
13:35 01.03.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
13:01 01.03.2024
Ruska PVO je tokom dana oborila još dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
12:53 01.03.2024
Britanska vlada pokušava da ubedi Nemačku da isporuči Ukrajini krstareće rakete velikog dometa "taurus" kojima se mogu izvoditi napadi na teritoriji Rusije, javlja agencija Blumberg pozivajući se na svoje izvore.
"Britanska vlada je nezvanično pozvala da isporuči te rakete vladi u Kijevu", navodi američka agencija.
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je ranije da je uzdržan po pitanju isporuke ovih raketa jer njima mogu biti pogođeni i ciljevi u Moskvi.
12:01 01.03.2024
Kremlj ne namerava da objavi nacrt mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine iz 2022. godine, rekao je portparol Dmitrij Peskov i dodao da je čitav proces prekinuo Kijev po naređenju Londona.
Na brifingu jedan od novinara je tražio od Peskova da prokomentariše tekst dokumenta koji je objavljen u američkom listu „Volstrit džornal“ u kojem se kao jedan od uslov navodi da bi Krim bio jedina teritorija pod punom kontrolom Rusije, a da bi budućnost LNR i DNR bila određena u pregovorima predsednika Rusije i Vladimira Zelenskog.
„Jedino što mogu da kažem da su u martu 2022. bili jedni uslovi na terenu, danas su drugačiji i drugačiji je, shodno tome, pravni status teritorija koje su postale regioni Rusije, što je upisano u Ustavu naše zemlje“, rekao je on u vezi s tim da li je Rusija bila spremna sa povuče snage iz Hersonske i Zaporoške oblasti u tom trenutku.
Tekst je bio usaglašen, ali mi ne bismo želeli da ga objavljujemo, dodao je on.
11:58 01.03.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije oslobodile su Lastočkino, Severno i Petrovsko na avdejevskom pravcu i nastavile da napreduju ka zapadu, ukrajinske snage izgubile su više od 2.600 pripadnika, 23 tenka, uključujući abrams;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnih nedelju dana izvele 23 grupna napada visokopreciznim oružjem i dronovima na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine;
Visokopreciznim napadima uništena su preduzeća u Ukrajini koja su proizvodila dronove, kao i arsenali i lokacije Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika;
PVO sredstva Rusije su tokom prethodne nedelje oborila dve rakete storm šedou, 4 bombe jdam, 34 projektila hajmars, kao i 639 dronova Oružanih snaga Ukrajine;
Na kupjanskom pravcu poboljšan je položaj duž linije fronta, odbijeno je 30 ukrajinskih kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 755 pripadnika i 50 vozila;
Na donjeckom pravcu zauzete su povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 2.835 ljudi, sedam tenkova;
Na južnodonjeckom pravcu poboljšan je položaj duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 890 ljudi;
Na hersonskom pravcu zauzeti su pogodniji položaji, protivnik je ukupno izgubio više od 290 vojnika,
Tokom prethodne nedelje oborena su dva ukrajinska aviona MiG-29, jedan Su-25.
10:00 01.03.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pod izgovorom borbe za nezavisnost zemlje pretvorio građane u robove NATO, ocenio je opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk.
On je naveo da su građani, glasajući za Zelenskog 2019. godine, računali na to da će se sukob rešiti mirnim putem, ali Zelenski nije održao predizborna obećanja jer se uplašio.
Prema rečima lidera "Druge Ukrajine", Zelenski je mogao da stane na stranu zakona i dođe u sukob sa radikalima i strankom koja je bila za rat, ali se opredelio za bezakonje.
"Odustavši od Minskih sporazuma on je pokrenuo mehanizam koji je vodio ka eksploziji rata... On je očigledno blefirao jer Ukrajina nije imala čime da ratuje s Rusijom, ali je on imao već adute u rukavu u vidu zapadne pomoći u koju je polagao velike nade. Britanski trag se pojavljuje i u gorućoj fazi sukoba kada je na početku proleća 2022. bilo moguće rešiti ga diplomatskim putem. Ali, Zelenskog su naterali da napusti mirovne pregovore", rekao je Medvedčuk.
08:45 01.03.2024
Ukrajinac Vasilij Kulačuk kojeg su zarobile ruske snage rekao je za Sputnjik da su ga u Ukrajini mobilisali iako je imao dijagnozu o podvojenoj ličnosti i druge probleme sa zdravljem.
"Dali su mi ratni raspored i otišao sam. Neću da lažem, imam ozbiljne probleme sa zdravljem", naveo je on i dodao da je pred rat, između ostalog, bio na lečenju u psihijatrijsko-neurološkom dispanzeru gde su mu postavili dijagnozu o podvojenoj ličnosti.
Kulačuk ima 51 godinu a mobilisan je u februaru 2023. godine. Predao se 26. januara u Zaporoškoj oblasti.
08:35 01.03.2024
Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju snaga u Ukrajinu samo su pogoršale položaj Kijeva, piše „Politiko“.
Kako se navodi, Makron je u svojoj političkoj karijeri više puta izlazio sa izjavama kojih je posle morao da se odrekne.
Ipak, izjave o mogućem slanju snaga NATO u Ukrajinu pokazuju nedopustivo nerazumevanje partnera, kao i evropske javnosti koja je zabrinutija zbog razvoja događaja u Ukrajini.
Podsetimo, Makron je rekao da je potpuno svesno govorio o diskusijama na temu slanja vojske u Ukrajinu.
„Svaka moja reč bila je izbalansirana, promišljena i proverena“, rekao je on novinarima tokom obilaska olimpijskog sela u Parizu.
08:25 01.03.2024
Ombudsman Tatjana Moskaljkova je saopštila da je Rusija spremna da preda Ukrajini tela ukrajinskih zarobljenika poginulih u padu aviona Il-76 kod Belgoroda,
07:38 01.03.2024
Ruske snage imaju očiglednu nadmoć u artiljerijskom naoružanju u Zaporoškoj oblasti, rekao je gubernator te oblasti Evgenije Balicki.
07:24 01.03.2024
Ruski avioni su-25 izveli su raketne udare na uporište ukrajinske vojske na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:20 01.03.2024
Ruska PVO presrela je četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Nižegorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala