- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Serija „Trag divljači“ od 2. marta na RTS-u: Neke tajne iz filma će se otkriti

© Foto : PromoRaša Bukvić u ulozi novinara u filmu "Trag divljači"
Raša Bukvić u ulozi novinara u filmu Trag divljači - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Serija „Trag divljači“, bazirana na literarnim delima Živojina Pavlovića, koja su Đorđu Milosavljeviću, Dimitriju Vojnovu i Nenadu Pavloviću poslužila za kreiranje scenarija, emitovaće se od 2. marta na Prvom programu RTS-a.
Film „Trag divljači“ u režiji sina Živojina Pavlovića, Nenada Pavlovića,imao je premijeru pre više od godinu dana.
Serija će se razlikovati od filma i to na jedan vrlo interesantan način. Pokazaće kako je autorski tim bogato učestvovao u odabiru, recimo, eksterijera, kakva je fotografija i režija i ta dramaturgija je na neki način malo drugačija u seriji“, rekla je za RTS glumica Milena Pavlović, ćerka Živojina Pavlovića.
Radnja serije smeštena je u Jugoslaviju, 1979. godine. Jugoslav je ambiciozni reporter u državi koja strogo kontroliše medije. Blagoje je pukovnik Udbe pred penzijom, skrhan zdravstvenim problemima. Putevi im se ukrštaju kada obojica odlaze da istraže slučaj svirepog ubistva u istočnoj Srbiji.
„Interesantno je što se neke tajne koje su ostale misterije u filmu ovde otkrivaju. Neki likovi su dobili drugačiju sliku i njihove linije su zanimljivije, ali bolje predstavljene, više su objašnjene nego u filmu. Dobili su veći prostor i čak je i kraj malo drugačiji“, otkrila je poznata glumica.
Junaci serije su, prema njenim rečima, „ljudi koji su u nekom beznađu, besparici koji se snalaze, a opet su u kontaktu sa centrom, tj. sa Beogradom, na jedan specifičan način“:
„To je naša neiscrpna tema koju je Živojin obrađivao i koja se i ovde vidi“.
© Foto : Sputnjiku ustupio RTSNeke misterije iz filma će se razrešiti u seriji
Neke misterije iz filma će se razrešiti u seriji - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Neke misterije iz filma će se razrešiti u seriji
Oslanjajući se na romane Živojina Pavlovića „Trag divljači“, „Lov na tigrove“, „Vašar na Svetog Aranđela“, “Zid smrti“, pripovetku „Legenda“ i druge, ali i „Lapot“ koji se bavi surovim ritualom oceubistva, reditelj Nenad Pavlović se vraća u mitsku prošlost našeg naroda i suočava nas s mračnim delovima naše istorije. Otuda je izabrao autentične lokacije za snimanje, između ostalog i porodičnu kuću Pavlovića u selu Vratarnica kod Zaječara.

„Snimanje na lokaciji gde se nalazi porodična kuća Živojinove majke Mare bio je dragocen. Samim dolaskom na tu lokaciju, sećanjem na njegove priče, kao i one koje je provukao kroz svoja književna dela – taj susret je bio fascinantan. Na samom snimanju u jednoj sceni je Miki Manojlović koji tumači lik pukovnika Udbe, svirepog državnog ubicu i moćnika, ali koji je iz tog kraja, odao omaž Žiki tako što je reč izgovorio s posebnim naglaskom, specifičnim za Žiku i za taj kraj – to je suptilan detalj koji govori mnogo o liku, a koji je neprocenjiv za film“, rekao je ranije za Sputnjik Nenad Pavlović.

Serija ima četiri epizode a glavne uloge igraju Predrag Manojlović, Radivoje Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Jovo Maksić, Petar Zekavica, Milan Čučilović, Filip Šovagović, Mirko Vlahović, Nenad Heraković, Pavle Čemerikić, Sanja Marković i Boris Milivojević.
Raša Bukvić u ulozi novinara u filmu Trag divljači - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
KULTURA
Posle uspeha „Traga divljači“ radi se trilogija o raspadu Jugoslavije: Još samo par godina za nas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala