- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Opasna nemačka provokacija Rusije koja neće ostati bez jasnog odgovora

© AP Photo / South Korea Defense MinistryRaketa Taurus, zapuщennaя s istrebitelя F-15K. Arhivnoe foto
Raketa Taurus, zapuщennaя s istrebitelя F-15K. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Snimak koji pokazuje da visoki nemački oficiri planiraju bombardovanje Krimskog mosta pokazuje koliko je Nemačka zavisna u donošenju odluka. To je tolika provokacija da sa ruske strane ne može da ne stigne odgovor.
Ovako dr Dušan Dostanić komentariše vest da se pojavio snimak visokih nemačkih oficira koji razmatraju načine za bombardovanje Krimskog mosta.
Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li je Nemačka tako nešto činila jednostrano ili se radi o većem i značajnijem angažovanju NATO. Jedna stvar je jasna, kaže on – ako visoki oficiri jedne države, koja zvanično nije u ratu, razmišljaju o vojnim udarima na drugu državu, radi se o provokaciji na koju ne može da se ne da odgovor.
Podsećamo, Glavni urednik Sputnjika i RT Margarita Simonjan objavila je da poseduje audio snimak na kojem visoko pozicionirani oficiri nemačkog Bundesvera razmatraju moguće udare na Krimski most raketama „Taurus“.

Zanemarivanje sopstvenih interesa

Prema Dostanićevim rečima, nemačka spoljna politika je od 2014. prema Rusiji i Ukrajini pokazala je priličnu vezanost za „neke druge strukture“.
„Na neki način se mora objasniti kako to da nemačka spoljna politika svesno zanemaruje očigledne sopstvene interese i radi protiv njih. Jasno je da tu nešto nije u redu“, kaže on.
Dostanić dodaje da se snimak razgovora oficira Bundesvera uklapa u stil nemačke političke klase, koja prvo izazove krizu tamo gde ne bi trebalo, a onda navodno upravlja njome. Kriza se nikada ne završava, a potom se otvara nova kriza.
Stvar je toliko ozbiljna da zvanični Berlin mora da da neko objašnjenje, smatra naš sagovornik.
„Ako je Nemačkoj svejedno zašto je „severni tok“ dignut u vazduh, Rusiji nije svejedno da li će mostovi ili neki drugi deo infrastrukture leteti u vazduh. To baš ne može da prođe tek tako“, smatra Dostanić.

Odličan rad ruske obaveštajne službe

Stenogram razgovora visokih nemačkih oficira svakako je u vezi sa zvaničnom tvrdnjom kancelara Šolca da Nemačka neće isporučiti Ukrajini rakete „Taurus“ jer bi to iziskivalo prisustvo nemačkih vojnika na terenu“, kaže dekan Fakulteta bezbednosti iz Banjaluke, dr Predrag Ćeranić.
Ali, snimak dokazuje da nemačka ima drugačije namere. Jedan od nemačkih oficira pominjao je da se planira poseta Ukrajini 21. februara da bi se koordinisali napadi na objekte u Rusiji.
Inspektor ratnog vazduhoplovstva dopustio je mogućnost da se Kijevu isporuči 100 raketa „Taurus“ u dve partije, a jedan od učesnika razgovora je izneo sumnje da li bi napad na Krimski most bio efikasan i upitao koliko bi raketa za to bilo potrebn
Objavljivanjem snimka ukazuje se nemačkom političkom i vojnom vrhu da se takvo ponašanje neće tolerisati, jer bi isporuka „Taurusa“ značila direktno nemačko uključivanje u rat sa Rusijom.
„Mislim da su snimak razgovora nemačkih oficira i stav kancelara Šolca povezani i da je ruska obaveštajna služba pokazala da ozbiljno radi svoj posao, kao i da se preventivnim delovanjem mogu sprečiti mnoge opasnosti. Ovo je ujedno dobro za Nemačku, jer bi isporukom „Taurusa“ bila uvučena u rat, što im ne bi samo donelo vojne gubitke, nego bi se odrazilo i na političke prilike u samoj Nemačkoj“, objašnjava Ćeranić.
Što se reakcije Rusije tiče, Ćeranić napominje da je ona već reagovala time što su ruske obaveštajne strukture došle do snimka i, kako kaže, oštro upozorile Nemačku na posledice isporuke „Taurusa“. Sa druge strane, Rusija već gađa strane vojnike koji se pod krinkom „plaćenika“ ili savetnika bore na ukrajinskoj strani.
Razgovor između nemačkih oficira vođen je 19. februara, a sastanku su prisustvovali načelnik Odeljenja operacija i obuke komande Ratnog vazduhoplovstva nemačke vojske Grefe, inspektor Ratnog vazduhoplovstva Gerhart i saradnici Centra vazdušnih operacija Fenske i Fronštate.
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
RUSIJA
Objavljujemo ceo razgovor nemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most /audio/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala