- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mond: Pariz bi mogao da dozvoli specijalcima da idu u Ukrajinu

© AP Photo / Michael ProbstFrancuska vojska
Francuska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Francuska razmatra mogućnost da dozvoli svojim specijalnim jedinicama i drugim vojnim odredima da prelaze ukrajinsku granicu kako bi pred Rusiju postavila „stratešku dilemu“, piše list „Mond“ pozivajući se na izvore.
Takva mera se, kako navodi list, razmatra kao sredstvo za stvaranje „strateške dileme“ za Moskvu.
Prema mišljenju autora teksta, francusko vojno prisustvo moglo bi da zaštiti neke ukrajinske teritorije i da ograniči napade Rusije.
Zvanični Pariz odriče prisustvo francuskih vojnika u Ukrajini. Zvanično, specijalne snage, čiji borci nisu tajni agenti i potčinjavaju se Generalštabu, ne prelaze ukrajinsku granicu.
U ponedeljak je u Parizu, na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona, održana konferencija za podršku Kijevu. Na nju su bili pozvani lideri desetak zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju.
Nakon sastanka Makron je izjavio da su učesnici skupa razmatrali mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu, ali da nisu postigli konsenzus. On je dodao da će Francuska učiniti sve da Rusija „ne dobije ovaj rat“.
Sledećeg dana vlasti mnogih evropskih država su naglasile da nema reči o slanju vojnih kontingenata u Ukrajinu. Isto saopštenje je izdao i Stejt department SAD, pozivajući se na američkog predsednika Džozefa Bajdena.
Portparol Stejt departmenta Metju Miler je naglasio da će svaka zemlja samostalno odlučiti da li će slati vojnike u Ukrajinu, a šef Pentagona Lojd Ostin je izjavio da poraz Kijeva u aktuelnom sukobu nosi opasnost od vojnog sukoba NATO-a i Rusije.
Ubrzo je francuska strana pokušala da razjasni situaciju, pa je šef francuske diplomatije Stefan Sežurne naveo da prisustvo zapadnih vojnika u Ukrajini neće značiti učešće u sukobu, dok je ministar odbrane Sebastijan Lekorni precizirao da nema reči o ratu protiv Rusije, nego da je to što Zapad razmišlja kako još da pomogne kijevskim vlastima „potpuno normalno“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala