- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider Gagauzije, regiona u Moldaviji: Želimo podršku Rusije; Matvijenko: Stav Kišinjeva rusofobski

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaProtest opozicije u Kišinjevu
Protest opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Lider Gagauzije, autonomije na jugu Moldavije, Evgenija Gucul boravi u radnoj poseti Moskvi. Ona se sastala sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko i tom prilikom upozorila na pritiske iz Kišinjeva.
"Na žalost, sada u Gagauziji centralne vlasti ugrožavaju naša prava. To prelazi sve granice", rekla je Gucul.
Ona je dodala da region želi podršku Rusije.
"Dugi niz godina, decenijama smo bili u prijateljskim odnosima sa Rusijom. Želimo da tako i nastavimo. Želimo da imamo podršku Rusije", istakla je Gucul.
Prema njenim rečima, neophodno je izvršiti modernizaciju saobraćajnica kako bi građani mogli da putuju u Rusiju. Pored toga, prema njenom mišljenju, gagauski poljoprivrednici treba da imaju pristup ruskim tržištima.

Matvijenko je istakla da Rusija sa velikim ogorčenjem prati događaje u Moldaviji i dodala da je kurs koji je zauzeo Kišinjev rusofobski.

Takođe je rekla da su sadašnje vlasti Moldavije samo kanal za prenošenje političkog kursa koji nameće Zapad, a to nanosi štetu celoj zemlji i nije u nacionalnim interesima.

Predsednica Saveta Federacije je podvukla da je ogorčena činjenicom da moldavske vlasti teže Evropi i hvale se njenim vrednostima, ali istovremeno zabranjuju rad ruskih medija i progone ruski jezik.

Prema njenim rečima, 20 odsto stanovnika Moldavije smatra ruski jezik maternjim, dok 80 odsto govori ruskim jezikom i koristi ga.
Matvijenko je istakla da dva naroda povezuju velika istorija, prijateljstvo, rodbinske i druge veze.
Rusija, sa svoje strane, podržava izbalansiran, pragmatičan kurs Gagauzije i spremna je na sve vidove saradnje.
"Savet Federacije će jačati i širiti veze sa Gagauzijom: to ni nama ni vama niko ne može zabraniti", dodao je matvijenko.
Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok se zvanični Kišinjev zalaže za evropske integracije. U februaru 2014. godine je održan referendum na temu pravca u spoljnoj politici zemlje. Više od 98 odsto je glasalo za integraciju Moldavije u Carinsku uniju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala