Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 3. mart

© Sputnik / Lola ĐorđevićGradska skupština
Gradska skupština  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je 19. februara odložena zbog nedostatka kvoruma, trebalo je da se održi danas, ali je ponovo odložena iz istog razloga.
Najstariji odbornik u Skupštini Grada Toma Fila iz Socijalističke partije Srbije, koji predsedava konstitutivnom sednicom Skupštine grada Beograda, izjavio je, na početku nastavka sednice, da je ona ponovo odložena, zbog nedostatka kvoruma za nedelju, 3. mart.
Trećeg marta ističe zakonski rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine grada.
Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je pred sednicu ovu odluku i dodao da se u međuvremenu dosta toga promenilo zbog čega su se odlučili da odlože sednicu na još dva dana i dali konačan i zajednički stav, kao i stavili sve na sto.
"Kada smo 19. februara prvu zakazanu sednicu Skupštine odložili, zbog specifičnosti situacije i ovog momenta i dešavanja na političkoj sceni u Beogradu i odlučili da formiramo tu vrstu legitimiteta, ali i da sačekamo da vidimo da li ćemo to uspeti, pre svega s gospodinom Nestorovićem, koga smo smatrali legitimnim i kredibilnim, iz prostor razloga, jer su tada svi njegovi saborci iz pokreta stajali uz njega", rekao je Šapić.
On je rekao da će Fila zakazati sednicu Skupštine grada 3. marta do 12 sati kada ističe rok.
"Mi ćemo svakako do te nedelje zauzeti naš konačan stav i obavestiti javnost šta smo odlučili", poručio je Šapić.
Rekao da je očigledno da je poslednji izveštaj ODIHR iziritirao deo opozicije, i očigledno da neće da se pomire sa nekim stvarima, kao i da su spremni na daleko ozbiljnije konsekvence.
"Mi to moramo da sprečimo. Ne smemo da dozvolimo urušavanje države i ustavno - pravnog poretka, rušenje na ulicama, jer ako budemo to tek tako dozvolili, prihvatili njihov standard da svako posle svakih izbora ko je nezadovoljan ide na ulicu i da se tuče, obračunava na taj način, ulazimo u anarhističko društvo i onda nam nema spasa", rekao je Šapić.
On je poručio da će uraditi sve da i Beograđani i svi građani ove zemlje budu spokojni.
"I u skladu sa tim ćemo doneti odluku u naredna dva dana, a kakva god ona bude bila, nakon toga svakako nećemo dozvoliti, ili ćem barem učiniti sve, ti scenariji koji se najavljuju rasturanja, uništavanja, sprečavanja zaista su nedopustivi", rekao je Šapić.

SPN: Očekujemo nove izbore u Beogradu

Kandidat na listi "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović rekao je da očekuje nove izbore u Beogradu i da konstalacija snaga u ovoj gradskoj skupštini ne odražava volju građana Beograda.
"Ovo prolongiranje rokova i namerno odugovlačenje govori da većine nema. Ova stvar je gotova i nas čekaju novi izbori u Beogradu", rekao je Veselinović.
On smatra da je opozicija pokazala dostojanstvo.
"Tako će se ponašati i u nedelju, nema govora o nasilju", rekao je Veselinović.
Dodao je da pre novih izbora očekuje rešavanje nepravilnosti koje su uočene, kao i uvažavanje preporuka koje je Srbija dobila od međunarodnih organizacija, kao i da ćemo videti da li će izbori u Beogradu biti spojeni sa lokalnim.
Kandidat za gradonačelnika koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović rekao je da je koalicija okupljena oko SNS imala većinu, bilo je dovoljno vremena da je pokažu.
"Treba da izađu i da pošteno kažu da su izbore izgubili i da nemaju većinu", naveo je Obradović.
Pre početka sednice predstavnici liste Srbija protiv nasilja zaklonili su predsedavajućeg Tomu Filu, pred otvaranja sednice, transparentima "Beograd vas ne želi", i "Ovo vam neće proći", a u sali su pored odbornika poslanici te liste Marinika Tepić, Srđan Milivojević, Dragana Rakić.
Oni su se okupili u skupštinskom holu i nosili transparente sa sličnim parolama.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala