- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako Turska može da utiče na odnos Zapada prema BiH i Srpskoj

© RTRSDodik i Erdogan potpisali su u Ankari dva dokumenta
Dodik i Erdogan potpisali su u Ankari dva dokumenta - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Dobar odnos Turske i Republike Srpske u budućnosti može da bude od od presudnog značaja jer je jasno da Zapad ima nameru da ponovo zatalasa političke strasti u Bosni i Hercegovini, a turski predsednik Redžet Tajip Erdogan mogao bi tu da odigra ključnu ulogu i da neutrališe namere Zapada.
Ovo je stav profesora Stevice Deđanskog i predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje povodom učešća predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović na trodnevnom diplomatskom forumu u Antaliji a na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dobra saradnja Turske i Republike Srpske

Dodik se u međuvremenu na marginama foruma sastao sa turskim predsednikom, istakavši tim povodom da potpuno deli mišljenje Erdogana da je "propao sadašnji poredak u svetu i da je neophodno uspostavljanje multipolarnog sveta“.
Deđanski ocenjuje kao vrlo značajnu saradnju Dodika i Erdogana pre svega zbog odnosa Zapada prema RS i samom Dodiku.
„Vrlo je dobar i koristan susret Erdogana i Dodika zato što u sklopu ovoga što Zapad sada ponovo pokušava da uznemiri duhove u BiH neki korektivni faktor uvek može da bude turski predsednik Erdogan. Zato je važno da imamo dobre odnose sa njim a vidimo da to ide u tom pravcu, jer Erdogan može da neutrališe taj napad ili pritiska Zapada,“ ocenjuje Deđanski.
On ističe da Erdoganova izjava o tome da svet nije više isti i da na stvari ne treba gledati više samo kroz jednu (zapadnu) prizmu zvuči više nego dobro za sve građane našeg regiona, posebno za Republiku Srpsku
„Dodik je očigledno umeo i da se dobro predstavi u tom nekom spoljnom svetu politike i tom činjenicom što vodi nezavisnu politiku, i to ne mislim samo na susret sa Erdoganom već i na susret sa Vladimirom Putinom pre nekoliko dana, jer očigledno da je takva politika zapažena. To vide i lideri onih država koje ne žele da budu pod jarmom Zapada i znaju da prepoznaju i cene takav stav,“ kaže Deđanski.

Ni Zapad nije slep

S druge strane, dodaje on, to vide i političari sa Zapada koji ne mogu da ostanu imuni na to, posebno sada kada se razvija odnos između RS i Turske.
„Erdogan koji shvata sve to - i da se svete menja i da dolazi multipolarno vreme prepoznao je u Dodiku lidera sa kojim može da razgovara o tome. Za srpski narod je to više nego dobro,“ mišljenja je naš sagovornik.
Dodik je pred početak foruma rekao da je njegova uloga da iznese stanje u kome se nalazi Bosna i Hercegovina i da predstavi položaj Republike Srpske.
Predstavnici RS očekuju niz sastanaka uključujući i sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavorovom, a Cvijanovićeva će imati i svoje izlaganje u okviru foruma.
On je takođe istakao i da Sarajevo nije konsultovalo RS prilikom donošenja deklaracije kojom je Rusija kritikovana na oštar način zbog sukoba s Ukrajinom i rekao da je to samo još jedan primer samovolje političara iz Sarajeva, koji istupaju samostalno, bez obaveznih instrukcija Predsedništva BiH.
Prenos foruma možete da pratite OVDJE.
Redžep Tajip Erdogan i Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
REGION
Dodik i Erdogan sleteli istovremeno: Šta predsednika Srpske čeka u Antaliji /video/
Željka Cvijanović i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
REGION
Dodik i Cvijanovićeva na marginama foruma u Antaliji sa Erdoganom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala