- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Fenomen pareidolija: NASA razrešila misteriju „punoglavca“ s Marsa /video/

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Kad je na površini Marsa snimljen glatki objekt, nalik punoglavcu, mnogi su bili zbunjeni. Dok je američka svemirska agencija NASA rekla da je slika “original”, objašnjenje koje stoji iza “neobičnog objekta” je daleko prizemnije od mnogih objavljenih na društvenim mrežama.
Snimci sa površine Crvene planete, koje je načinio rover “Kjuriositi” pre dve godine od tada cirkulišu društvenim mrežama, a sada je NASA potvrdila za portal Snoups da je fotografija koja prikazuje misteriozni objekt “autentična”.
Endru Gud, portparol Laboratorije za mlazni pogon NASA-e rekao je portalu da je slika prava, ali da je objašnjenje koje stoji iza nje daleko od misterije.
„Ovo je stena isklesana vetrom. Vidimo mnogo čudnih oblika i tekstura na stenama Marsa, obično zbog toga što su ispirane peskom tokom eona u veoma glatke, zavojite oblike“, objasnio je Gud.
Som ET - 58 - Mars - Curiosity Sols 3385-3386 Images acquired on Sols 3385 (2022-02-13) and 3386 (2022-02-14). Audio: Som ET - 58 - Mars Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS #mars #nasa #marte #curiosity #perseverance
byu/Som-ET inSom_ET
Slika neobičnog kamena na Marsu nastala je 13. februara 2022, zahvaljujući kameri “mast” na “Kjuriositiju”. Gud je ukazao na fenomen pareidolija, tendenciju da vidimo poznate oblike tako gde ih nema, poput onih koje vidimo u oblacima.
To se, kako piše NASA, dešava jer “naš ljudski mozak često pokušava da vidi poznate oblike, nešto sa čim možemo da se povežemo. To se dešava sa oblacima, kamenjem, nebeskim telima”.
Čuveni primer toga bila bi i fotografija “lica na Marsu” od 25. jula 1976.
Dve decenije kasnije, 1998., slike veće rezolucije su pokazale da je u pitanju “prirodna karakteristika”.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala