- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Džez muzičar Stjepko Gut dobitnik nagrade „Darko Kraljić“

© Foto : Printskrin/JutjubStjepko Gut
Stjepko Gut - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Nagradu „Darko Kraljić“ za muzičko stvaralaštvo, odnosno životno delo u domenu popularne muzike za 2023. godinu dobio je džez muzičar Stjepko Gut, saopštilo je Udruženje kompozitora Srbije.
Kompozitor, aranžer, džez trubač, dirigent i pedagog Stjepko Gut nagrađen je odlukom stručne komisije zbog „bogatstva i visokog dometa umetničkog delovanja na domaćoj i inostranoj muzičkoj sceni“.
Stručnu komisiju nagrade nazvanu po kompozitoru Kraljiću (1920-1998) čine njegove kolege Radivoje Radivojević, Jovan Maljoković, Dragoljub Ilić, Žarko Dančuo i Vladan Vučković.
„Gut zaslužuje pažnju stručne javnosti i publike zbog originalnog pristupa džez muzici koju stvara. Interpretacijom trube ispoljava umetničku kreativnost, dok stvaralačko nadahnuće pronalazi u komponovanju i aranžiranju dela“, navedeno je u obrazloženju.
Doživljavajući muziku kao univerzalan jezik, Gut teži spajanju različitih elemenata pritom ne narušavajući osnovne karakteristike stilova koje koristi, ocenila je stručna komisija.
Uz podsećanje da „inspirisanost Guta srpskom folklornom tradicijom, kao kompozitora i aranžera, datira još od polovine 70-tih godina“, u odluci je istaknuto da su njegove najpoznatije Balkan džez kompozicije na albumima „Skice sa Balkana“ i „Afro balkanske skice“:
„U skladu sa idejom ostvarivanja žanrovske sinteze, čime je postigao izuzetno vredan umetnički efekat, najdalje je otišao u 'Srpskoj simfonijskoj džez sviti'“.
Gutu će nagrada biti uručena na autorskom koncertu 17. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Džez muzičar Ivan Švager  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
KULTURA
Nišvil džez festival: Nagrada za životno delo Ivanu Švageru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala