- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Asgaru Farhadiju uručen „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke

© Tanjug / Strahinja AćimovićAsgaru Farhadiju uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke
Asgaru Farhadiju uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Pratite nas
Iranski reditelj Asgar Farhadi primio je večeras „Zlatni pečat“ Jugoslevenske kinoteke uoči projekcije svog ostvarenja „Sve o Eli“ koji je prikazan u okviru 52. Međunarodnog filmskog festivala - FEST.

„Proveo sam tri lepa dana u Srbiji. Obišao sam muzeje, susreo se sa talentovanim studentima filma i filmskim delatnicima. Želim da zahvalim FEST-u na nagradama i ovoj jedinstvenoj prilici koju mi je pružio. Izabrao sam da večeras pogledate film 'Sve o Eli', koji sam snimio pre 16 godina, jer sam mislio da ste novije kao što su 'Razvod' i 'Heroj' možda gledali. Nadam se da će film u vama probuditi neka pitanja koja ćete poneti sa sobom kući“, rekao je Farhadi pozdravljen gromoglasnim aplauzom u punoj sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke.

Farhadiju i Beogradski pobednik

Prethodne večeri gostu FEST-a, umetnički direktor festivala i direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić je u MTS dvorani uručio nagradu „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.
„Veoma sam počastvovan što sam primio ovu važnu i predivnu nagradu. Želim da zahvalim festivalu na ovoj velikoj časti. Divno je biti pred ovolikom publikom u ovako fantastičnom bioskopu. Ovo je izuzetno emotivan trenutak za mene koji ću pamtiti do kraja života“, rekao je tom prilikom priznati sineasta.
© Tanjug / Strahinja AćimovićDirektor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić uručio iranskom reditelju Asgaru Farhadiju Zlatni pečat Kinoteke
Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić uručio iranskom reditelju Asgaru Farhadiju Zlatni pečat Kinoteke - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić uručio iranskom reditelju Asgaru Farhadiju Zlatni pečat Kinoteke
Farhadi je održao i masterklas studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu:
„Susreo sam veoma zanimljive i talentovane studente filma sa kojima sam imao kvalitetne razgovore. Uzimajući u obzir njihov talenat, mislim da film u ovom regionu ima vrlo svetlu budućnost. Sigurno ćemo sa ovih prostora ubuduće gledati izuzetno kvalitetne filmove“.

Srbija - zemlja bogate kulture

Dvostruki oskarovac, autor nagrađivanih ostvarenja „Razvod“, „Trgovački putnik“, „Svi znaju“, „Heroj“ otkrio je da je pre dve nedelje završio scenario za novi film:
„Biće to moj prvi film na engleskom jeziku. Nadam se da ćete možda baš taj moj novi film gledati sledeće godine na ovom festivalu“.
Farhadi se smatra jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca svetske kinematografije 21. veka. Njegovi scenariji su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema koji su univerzalni u društvu, a njegovi filmovi su stekli priznanje zbog fokusa na ljudsku situaciju i pripovedanja intimnih i izazovnih priča o porodičnim sukobima.
Gost Beograda ne isključuje mogućnost da bi u budućnosti mogao da snima i u Srbiji:
„Čitao sam o knjigama pisaca sa ovih prostora, istraživao sam i raspitivao se. Moram priznati da ste zemlja koja ima veoma bogatu i kvalitetnu književnost i kulturu. San svakog reditelja je da dobije inspiraciju iz nekog književnog dela. Ovo je jedan interesantan i bogat deo Evrope, tako da postoji mogućnost da snimam ovde. Zašto da ne“.
© Tanjug / Strahinja AćimovićVeliki aplauz za Asgara Farhadija u Jugoslovenskoj kinoteci
Veliki aplauz za Asgara Farhadija u Jugoslovenskoj kinoteci - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2024
Veliki aplauz za Asgara Farhadija u Jugoslovenskoj kinoteci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala