- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Helikopteri Ka-52 - Sputnik Srbija

Šolc: Nećemo isporučiti rakete Kijevu, jer mogu da pogode Moskvu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 736. Ruske snage oslobodile su naselje Petrovsko na avdejevskom pravcu. U napadu ruske vojske uništen je parking za sistem „hajmars“ i pogon za proizvodnju dronova ukrajinskih Oružanih snaga kod Nikolajeva. Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana iznad Belgorodske oblasti uništile tri ukrajinska drona.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:59 29.02.2024
Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler izrazio je uverenje da ruski predsednik Vladimir Putin lično prati šta američki Kongres radi po pitanju dogovora o dodatnoj pomoći Ukrajini.
„Znam da naši protivnici pomno prate akcije Kongresa kada je u pitanju Ukrajina. Najvažnije je da predsednik Putin, uveren sam, posmatra i čeka“, rekao je on novinarima na brifingu.
Miler je dodao da ne samo protivnici, već i američki saveznici „pomno prate događaje na Kapitol Hilu“.
21:41 29.02.2024
Berlin se uzdržava od isporuke krstarećih raketa Taurus Kijevu jer imaju domet da pogode ciljeve u Moskvi, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.
„Taurus (raketa) ima domet od 500 kilometara, a ako se koristi nepravilno, može da pogodi metu negde u Moskvi“, rekao je on tokom susreta sa stanovnicima Drezdena.
Šef vlade je napomenuo da bi za obezbeđenje kontrole upotrebe raketa Taurus bilo neophodno poslati nemačko vojnike u Ukrajinu, ali je to, prema njegovim rečima, isključeno.
„Koristim diplomatski rečnik: i drugi su se pobrinuli da znaju šta tačno i gde sleće“, dodao je Šolc.
20:33 29.02.2024
Sistem PVO oborio je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
14:21 29.02.2024
Bivši američki obaveštajac otkriva koje gradove će Ukrajina izgubiti
Ukrajina će izgubiti kontrolu nad nekoliko velikih gradova ako se sukob odmah ne završi, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Dajalog vorks“.

„Pojavljuje se sve više znakova da se ovaj sukob neće završiti sve dok Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov i Nikolajev ne postanu ruski. Možda i više gradova ako Ukrajina nastavi ovu ludost“, rekao je ekspert.

Riter Skot je naveo da Ukrajina lako može da izgubi još 20 odsto teritorije ako ne prekine da sluša svoje NATO instruktore.
12:42 29.02.2024
Ukrajinska vojska je ispalila 13 granata kalibra 155 i 152 milimetra na Donjeck i Gorlovku, saopštio je predstavnik Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanim sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK)
11:28 29.02.2024
Uništen ukrajinski dron iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.
10:47 29.02.2024
Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ poboljšale položaje u Harkovskoj oblasti i DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 50 vojnika, tenk, dva oklopna vozila i tri automobila. Uništena je haubica američke proizvodnje M198, samohodna haubica „krab“, „akacija“, Msta-B, „gvozdika“ i oruđe D-30.
- Jedinice „Jug“ su porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila 600 vojnika, dva tenka, M113 američke proizvodnje i deset automobila. Uništen je višecevni bacač raketa „uragan“, samohodna haubica „krab“, oruđe D-20 i haubica D-30.
- U pravcu Avdejevke su jedinice „Centar“ zauzele pogodnije pozicije i porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 495 vojnika, sedam tenkova, četiri oklopna vozila i 11 automobila. Uništene su tri haubice D-20, haubica Msta-B, samohodna haubica „gvozdika“ i dve haubice D-30.
- Na južnodonjeckom pravcu su jedinice vojske „Istok“ porazile ukarjinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Neprijatelj je izgubio oko 105 vojnika, tri automobila, haubicu D-20, kao i samohodnu haubicu „gvozdika“.
- Na hersonskom pravcu je ruska vojska zauzela pogodnije pozicije i uništila ukrajinsku vojsku i tehniku u Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 50 vojnika, pet automobila i stanicu za radioelektronsku borbu „bukovelj-AD“.
- Ruska vojska je na Hersonskom pravcu uništila ukrajinsku diverzanstku grupu za specijalne operacije ukrajinske vojske, koja je pokušala da se iskrca na Tendrovsku prevlaku. Potopljena su četiri čamca, a pet se vratilo. Ukrajina je na ovom pravcu izgubila oko 25 vojnika, a jedan je uhapšen.
- PVO sredstva su oborila dever američkih „hajmarsa“ i dve bombe JDAM. Uništeno je 93 ukrajinskih dronova u LNR-u, DNR-u i Zaporoškoj oblasti.
10:12 29.02.2024
Mesto Krinki i njegova okolina potpuno su očišćeni, ali se nastavljaju pokušaji ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na jedno od ostrva. Situaciju kontroliše ruska vojska, izjavio je načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
On je rekao da je prekjuče bilo pokušaja ukrajinskih Oružanih snaga da se iskrcaju sa strane Crnog mora, ali je on sprečen.
„Ubijeno je 20 vojnika. Zarobljena su tri čamca. Naoružanje na njima je takođe skoro u potpunosti natovsko. Nastavljaju se pokušaji i borbena dejstva, ali sada sve to kontroliše naša vojska“, istakao je Saldo.
09:18 29.02.2024
Mediji: Sukob Šolca i Makrona zbog Ukrajine prerastao u otvoreno neprijateljstvo
Nesuglasice između nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona zbog pomoći Ukrajine je perarastao u otvoreno neprijateljstvo, piše list „Politiko“.
Nemački zvaničnici ističu da francuski predsednik daje teške izjave o Ukrajini, ali u stvari Francuska pruža mnogo manje pomoći u poređenju sa Nemačkom.
Prema podacima Kilskog instituta svetske ekonomije, Berlin je dao ili planira da isporuči Kijevu pomoć u iznosu koji je veći od 17 milijardi evra, a Pariz – samo 640 miliona dolara.
09:10 29.02.2024
08:23 29.02.2024
Situacija na avdejevskom i zaporoškom pravcu i dalje je teška za Oružane snage Ukrajine, pojedini komandanti pogrešili su u kontroli situacije, saopštio je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski.
Sirski je na društvenim mrežama napisao da se „posebno napeta situacija razvila na avdejevskom i zaporoškom pravcu“.
„Žestoke borbe se vode kod naselja Verbovo i Rabotino“, rekao je on.
„U toku rada pojedini komandanti su imali određene pogrešne procene u kontroli situacije i proceni neprijatelja, što je direktno uticalo na jačinu odbrane na pojedinim pravcima. Preduzeo sam sve korake da se situacija popravi na licu mesta. Uz izdvajanje dodatne municije i materijalnih sredstava, kao i neophodnih rezervi“, dodao je glavnokomandujući.
08:13 29.02.2024
Predsednik Argentine: Organizovaćemo samit „latinoameričke podrške“ Ukrajini
Predsednik Argentine Havijer Milej izjavio je da planira da 2024. godine organizuje samit za „podršku Latinske Amerike“ Ukrajini, piše list „Fajnenšnal tajms“.
Prema informacijama lista, politika argentinskog predsednika prema Ukrajini se razlikuje od neutralnije pozicije o sukobu lidera nekoliko drugih zemalja regiona kao što su Brazil i Meksiko.
U članku se navodi da Milej daje prioritet alijansama sa zemljama koje, navodno, „štite slobodu“, uključujući SAD, Izrael i Ukrajinu, kojoj je on poklonio dva vojna helikoptera ruske proizvodnje.
07:45 29.02.2024
07:35 29.02.2024
U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, oštećena je zgrada uprave i kritični infrastrukturni objekat, izjavio je načelnik ukrajinske Hersonske oblasne vojne uprave Aleksandar Prokudin.
On je dodao da je u eksplozijama oštećeno još nekoliko administrativnih zgrada u Hersonskoj oblasti.
07:31 29.02.2024
Ruske snage uništile su veliki broj utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u selu Časov Jar u Artjomovskom okrugu DNR pomoću teških minobacača, raketnih sistema i aktivnim vazdušnim napadima, izjavio je za Sputnjik penzionisani potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
On je dodao da su ta utvrđenja stvaranja još od 2014. godine.
Maročko je naglasio da u cilju smanjenja gubitaka, ukrajinska vojska mora da se osipa i skriva u podrumima višespratnica i privatnih kuća.
07:27 29.02.2024
Artiljerci 200. posebne gardijske motorizovane brigade Severne flote, koja deluje u sastavu Južne grupe snaga, uništili su osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine sa izviđačima kod Soledara u Donbasu, izjavio je za Sputnjik pripadnik brigade sa pozivnim „Uragan“.
On je napomenuo da je napad izveršen vučenim topom 2B16 „nona K“ kalibra 120 milimetara.
Prema njegovim rečima, na taj način ukrajinske snage ostale su bez mogućnosti nadgledanja određenog područja i, shodno tome, ruska pešadija sada može da se kreće mnogo bezbednije, a manje su šanse da ukrajinske snage dobiju informacije o lokaciji pešadije.
07:23 29.02.2024
Ruski PVO sistemi uništili su tokom noći ukrajnsku bespilotnu letelicu avionskog tipa iznad Kurske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala