- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slavni belgijski umetnik Jan Fabr gost Instituta za umetničku igru

© Foto : Sputnjiku ustupio Institut za umetničku igruJan Fabr
Jan Fabr - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
Jan Fabr, multidisciplinarni umetnik iz Belgije koji uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene, biće tokom marta gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu.
Fabr je 2017. godine otvorio Bitef festival svojom dvadesetčetvoročasovnom predstavom „Olimp“ i osvojio Gran pri festivala, a ovoga puta će predstaviti knjigu „Od akcije do glumačke interpretacije - Smernice Jana Fabra za izvođača 21. veka“ u izdanju Instituta za umetničku igru.
U periodu od 18. do 28. marta sa studentima svih nivoa studija Instituta za umetničku igru radiće i profesori Stela Hotlel i Konor Doerti, koji su deo grupe za podučavanje Jana Fabra.
Jan Fabr je tokom proteklih 30 godina producirao radove kao pozorišni stvaralac, autor i vizuelni umetnik. Poznat je po tome što je proširio horizonte svakog žanra primenjujući svoju umetničku viziju.
Kao jedan od najsvestranijih umetnika na međunarodnoj sceni pravi raskid sa konvencijama savremenog pozorišta uvođenjem koncepta „izvođenja u realnom vremenu“, koji se ponekad naziva i „žive instalacije“,i istražuje radikalne koreografske mogućnosti kao sredstvo oživljavanja klasičnog plesa.
Fabr je piše drame od 1975. godine i njegovi tekstovi čine izuzetnu kolekciju minijatura koje odražavaju Fabrov koncept pozorišta kao sveobuhvatne forme umetnosti u kojoj dijalog funkcioniše pored drugih elemenata kao što su ples, muzika, opera, performans i improvizacija.
Haos i disciplina, ponavljanje i ludilo, metamorfoza i anonimnost su neizostavni sastojci Fabrovog pozorišta.
Pored vekovnih rituala i filozofskih pitanja, Fabr se bavi i temama poput nasilja, požude, lepote i erotike. Telo u svim njegovim oblicima bilo je predmet njegovih istraživanja od ranih 1980-ih godina.
Jan Fabre - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2017
Belgijski reditelj: Putin hteo izložbu — bilo je dijaloga i borbe (video, foto)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala