- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odlični Luka ne može da baci senku na „đaka generacije“

© AP Photo / David ZalubowskiLuka Dončić Nikola Jokić
Luka Dončić Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
Nikola Jokić, srpski košarkaš, ide ka trećoj nagradi za najkorisnijeg igrača NBA lige u karijeri jer igra još jednu fantsatičnu sezonu. Jedan od protivnika za prestižno priznanje mu je i Luka Dončić koji je u drugom delu sezone igra neverovatno, ali čini se da je malo zakasnio.
Najbolji đaci su oni koji „petice“ ređaju tokom cele školske godine, a odlični na kraju godine mogu da budu i oni koji „stolicu“ zagreju u drugom polugodištu. Razlika postoji, jer oni koji su se kasnije probudili najbolje neće baciti u senku, a za to primera mnogo i nisu vezani samo za školu.
Nikola Jokić jedan je od ubedljivo najboljih igrača u NBA ligi, najboljih jer je za celu sezonu imao svega nekoliko kikseva. Džoel Embid pretio je da mu ponovo preotme titulu „đaka generacije“ odnosno MVP priznanje, ali se potom košarkaš Filadelfije povredio i neće ispuniti normu utakmica koja je potrebna da bi dobio nagradu.
Međutim, Jokić ima i drugih konkurenata i to onih odličnih đaka poput Luke Dončića. Magični Slovenac ima zaista fenomenalnu sezonu, ali se posebno istakao u drugom delu kada je odigrao nekoliko utakmica za pamćenje.
Luka je oduševio svet kada je protiv Atlante ubacio neverovatnih 73 poena što ga je dodatno motivisalo da nastavi da briljira i u narednim mečevima.
U poslednjih 15 utakmica slovenački košarkaš postizao je prosečno 36,7 poena, deset skokova kao i 10,5 asistencija, dok za razliku od njega Jokić ima 26,1 poena, 12,3 skokova i 9,3 asistencija, ali za celu sezonu. Luka je tokom sezone prosečno beležio 34,4 poena, 8,8 skokova i 9,7 asistencija.
Ono što posebno treba imati u vidu je i doprinos u timu obojice košarkaša. Denver je na trećem mestu Zapadne konferencije sa 40 pobeda i 19 poraza, dok je Dalas na šestom sa 34 pobede i 25 poraza. Ponovo je tu reč o malom kašnjenju, Maveriski su pobede počeli da nižu u ferbruaru, dok su Nagetsi imali manju krizu koju su brzo prevazišli.
Osim što će Dončić teško stići Jokićev učinak ove sezone, da bi stigao do MVP titule u trci će morati da prestigne i Šaja Glidžusa-Aleksandera kao i Janisa Adetokumba koji su ispred njega.
Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
SPORT
Nezaustavljivi Luka za rođendan častio sebe pobedom protiv Darka /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala