- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto je Pridnjestrovlje zatražilo pomoć od Rusije

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Pridnjestrovlje moli Rusiju za pomoć, jer je Rusija preuzela na sebe misiju mirotvorca, saopštio je ministar spoljnih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vitalij Ignjatjev.
„Ruska Federacija preuzela je na sebe istorijsku misiju mirotvorca, zaustavivši sukob, prekinuvši agresiju Moldavije protiv Pridnjestrovlja, uticavši na to da se stvore uslovi za mirno rešavanje. Zato se, pre svega, obraćamo Rusiji kao učesniku pregovora, kao međunarodnoj strani, ali i državi koja je pozvana da zaštiti prava i interese svojih građana. Znamo da u Pridnjestrovlju živi više od 220 hiljada građana Ruske Federacije i stotine hiljada sunarodnika“, rekao je Ignjatjev po završetku sedmog Kongresa poslanika svih nivoa, održanog u Tiraspolju.
On je takođe istakao da je glavni cilj kongresa bio da pokaže celoj međunarodnoj zajednici da su društvo i država jedno. Prema njegovim rečima, pridnjestrovska strana je pristalica mirnog, civilizovanog puta za rešavanje svih sukoba.
„Pozivamo druge učesnike pregovaračkog procesa, sve međunarodne učesnike, obraćamo se međunarodnim organizacijama od autoriteta kako bi uložile napore da ne dozvole socijalno-ekonomsku blokadu, kršenje prava i sloboda građana Pridnjestrovlja, i lišavanje naših građana mirnog slobodnog razvoja, razvoja svoje ekonomije, trgovine“, naglasio je Ignjatjev.
Ministar je skrenuo pažnju na različita saopštenja koja su objavljivali moldavski mediji uoči Kongresa, rekavši da je to bio pokušaj osujećivanja kongresa i nametanja u informacionom prostoru nekih stereotipa i potpuno lažnih poruka.
„Zaista, Kišinjevu nije prijatno. Oni ne žele da slušaju jedinstveno konsolidovano mišljenje naroda Pridnjestrovlja, a mi smo danas na kongresu jasno rekli da smo mi narod“, dodao je Ignjatijev.
Prethodno, vlasti Pridnjestrovlja obratile su se za pomoć Moskvi zbog ekonomske blokade koju sprovodi Moldavija, navodi se u rezoluciji, usvojenoj na Kongresu poslanika svih nivoa PMR.
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.
Godine 2006. u nepriznatoj republici održan je referendum na kome je 96,62 odsto stanovništva glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Međutim, iz Moskve u to vreme nije stigla nikakva odluka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala