- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Amerika je najagresivnija država u modernoj istoriji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj PatruševNikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj PatruševNikolaj Patrušev  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su najagresivnija zemlja u modernoj istoriji i o tome govori statistika oružanih konflikta u svetu. Vašington je od 1945. godine više od 150 puta kršio suverenitet drugih zemalja, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Za period svog postojanja su SAD organizovale više od 800 neprijateljskih akcija protiv suverenih država uz primenu sile i aktivno su učestvovale u više od 100 oružanih sukoba“, rekao je on u intervjuu listu „Rosijskaja gazeta“.

Osim toga, SAD su se agresivno mešale u unutrašnje stvari drugih država u celom svetu. Nakon 1945. godine su Amerikanci više od 150 puta narušavali suverenitet drugih zemalja, organizovali pučeve, provocirali nerede i uticali na izborne procese, dodao je Patrušev.
Istakao je da su se u Vašingronu okupili eksperti čiji je cilj da se demonizuju akcije Rusije.
„SAD kao i ranije razmišljaju u duhu hladno grata i smatraju da ako Rusija negde učvršćuje pozicije, onda ona to radi samo kako bi naštetila interesima Amerikanaca. Međutim, svima je dobro poznato jedno od glavnih spoljopolitičkih pravila naše zemlje – naša agenda je uvek pozitivna i konstruktivna“, naglasio je Patrušev.

Patrušev: Bela kuća ima fiks ideju – da vlade drugih zemalja pretvori u vazale

Sjedinjene Američke Države imaju opsesiju da od nezavisnih zemalja naprave svoje vazale, da njihove vlade podčine Beloj kući, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.
„Danas se u nizu zemalja i regiona nastavljaju sukobi u čijem su direktnom raspirivanju učestvovale SAD. Možemo se setiti Ukrajine, Sirije, Sektora Gaze, Jemena i granične zone Sahel u Africi koja se nalazi između Sahare na severu i plodnije regije Sudan na jugu. Bez presedana po trajanju je bila Američka invazija na Irak i Avganistan. SAD i dalje pokušavaju da stvore nove konflikata. One veštački naduvavaju kontradiktornosti oko Tajvana, Južnokineskog mora, Korejskog poluostrva, militarizuju Japan, povećavaju pritisak na Iran, raspiruju tinjajuće konflikte u suverenim državama Afrike“, rekao je on.
Smatra da su ideje Vašingtona jasne – da se zavlada vladama nezavisnih zemalja, između ostalog i Latinskom Amerikom, koje će biti specijalno pripremljene da budu pod potpunom kontrolom američkih vlasti.
Istakao je da je želja Vašingtona da budu potčinjeni Beloj kući, da njihova ekonomija radi u korist transnacionalnih korporacija i američkih kompanija.
„To je fiks ideja SAD, da od njih naprave vazale Vašingtona i da ih nateraju da zaborave svoju istoriju i nacionalne interese“, zaključio je Patrušev.
Pogledajte i:
Zastava Kube  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
RUSIJA
Rusija će pomoći Latinskoj Americi da se odbrani od Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala