Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi pritisak Amerike na Srbiju i Srpsku preko Kijeva i Tirane

© AP Photo / Armando BabaniAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji je održan u Tirani, a na kojem je Zelenski zatražio formiranje ukrajinsko-balkanske odbrambene industrije za cilj ima dve stvari – popunjavanje rezervi municije i uspostavljanje discipline nad onim zemljama koje odbijaju da učestvuju u naoružavanju kijevskog režima. Sve je to ideja SAD.
Ovako stručnjak za međunarodne odnose Srđan Perišić tumači okupljanje balkanskih državnih zvaničnika zajedno sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Tirani.
Zelenski je predložio održavanje posebnog ukrajinsko-balkanskog foruma odbrambenih industrija, „radi jačanja vojnog potencijala regiona“. On je ukazao na probleme koje režim u Kijevu ima pri snabdevanju municijom i koji utiču na situaciju na bojnom polju i predložio je održavanje foruma ukrajinsko-balkanske odbrambene industrije u Kijevu ili nekom od ovdašnjih prestonica.

Pritisak na Srbiju i Srpsku

Perišić smatra da formiranje takvog foruma nije uopšte ideja Zelenskog, već američka i ideja NATO-a i da Amerikanci pokušavaju da preko takvog jednog foruma disciplinuju balkanske zemlje koje ne učestvuju u naoružavanju i opremanju kijevskog režima. Grčka, Bugarska, pa čak i Severna Makedonija već su slale naoružanje, uz Hrvatsku koja se u klasičnom smislu i ne računa u Balkan. Jedine zemlje koje su uzdržane, podseća naš sagovornik, jesu Srbija i Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska.
Ideja je, kaže Perišić, da se Srbija i Bosna i Hercegovina usmere, disciplinuju, okrenu ka NATO-a i, ako je moguće, stave pod njihovu kontrolu.
To je jedan novi pritisak Vašingtona, a ne Kijeva, koji cilja na to da se pod vidom pomoći Ukrajini spasi kijevski režim i disciplinuju i nateraju Srbija i BiH da daju svoj doprinos. Ukrajina kao država ne postoji od 2014. godine. On je marioneta i taj zahtev ne može da se uputi samostalno i samoinicijativno. To je ideja SAD- a i NATOA-a, izjavio je Perišić za Sputnjik.
Uz ovo, kaže on, ideja je da se pomogne kijevskom režimu u popunjavanju rezervi municije koje su pri kraju tako što će zemlje članice NATO-a, iako su do sada slale opremu i ostale potrepštine, povećati količine pomoći koje šalju.
General-major u penziji Mitar Kovač takođe ne veruje da je ovakva inicijativa plod razmišljanja Vladimira Zelenskog, već da se balkanske zemlje dodatno „iscede“ za municiju i ostalo naoružanje, a da se Srbija opomene.
Naravno da to nije priča Zelenskog i da je taj format razgovora sigurno podržan od strane Evropske unije i NATO-a i nije Balkan ili jugoistočna Evropa region kojem se obraća samo Zelenski. On je na sličan način obilazio mnoge destinacije, kako u Evropi, tako i u svetu. Suština ovog sastanka je upravo ta da se obezbede nedostajući materijalni resursi za vojne potrebe, a prvenstveno municija. Zna se tačno u regionu koje fabrike proizvode artiljerijsku municiju.
Zelenski je samo izaslanik zapadnih centara moći koji će uticati na balkanske države da postanu deo sukoba rata u Ukrajini, zaključio je Kovač za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala