Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na Zapadu ništa novo: Šta je rezultat još jedne runde briselskog dijaloga

© Foto : snimak sa ekrana/IksDirektor kancelarije za KiM Petar Petković i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, arhivska fotografija
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Jasno je da EU i Zapad uvek štite Prištinu i njene odluke, pa tako i poslednju vezanu za ukidanje dinara. Zato nismo ništa ni mogli da očekujemo na briselskom sastanku, na kome smo faktički samo mi bili prisutni. Ali to nam daje za pravo da od EU i Zapada tražimo da još glasnije odgovore na ponašanje Pištine, kaže analitičar Stevica Deđanski.
U Briselu je u utorak održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa specijalnim predstavnikom za dijalog EU Miroslavom Lajčakom na temu jednostranog ukidanja dinara kao platežnog sredstva od strane Prištine na Kosovu i Metohiji.

Očekivano „odsustvo“ Prištine

Sa prištinske strane nije se pojavio glavni pregovarač Besnik Besljimi jer je Priština ostala pri stavu da tema dinara nije deo pregovaračkog procesa. Umesto njega na pregovore je došao direktor takozvane Centralne banke Kosova, dok je sa naše strane bio prisutan predstavnik Poštanske štedionice koja operiše na KiM.
Petar Petković izjavio je da je naša delegacija u razgovoru sa Lajčakom došla do istog stava da je za rešavanje jednostranih odluka Prištine potreban politički nivo, jer ljudi sa ekspertskog nivoa ne mogu ništa da reše. Kako je naveo, u Brisel su došli da bi došli do rešenja, kao i i da se uklone sporni delovi uredbe tzv. CBK, a da Banka poštanska štedionica ostane i funkcioniše na prostoru KIM.

Mi smo svoje ispoštovali

Profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, za Sputnjik kaže da su sada na potezu EU i Amerika.
„Mi sebi ne smemo da dozvolim ni u kom slučaju da ne odemo na razgovore jer bi se svaka takva stvar kasnije koristila kao neki presedan da smo mi kočili pregovore i dogovore,“ kaže Deđanski.
Jasno je dakako, dodaje naš sagovornik, da na tim razgovorima ništa novo nećemo ni čuti niti će se nešto novo desiti.
„Zato što prištinska strana ne želi da uradi ništa. Da to želi ne bi uradila sve ove gluposti koje je do sada radila. Oni jednostavno idu i nameću svoj o čemu smo već govorili. Dakle, priču o poštovanju Briselskog sporazuma i o formiranju ZSO, zamenila je priča o vojsci, pa pucaju na našu decu i građane, hapse, ukidaju dinar da bi se na kraju postiglo da se ZSO i ne pominje. A to im je i cilj. Odnosno, našli su druge modele a ne puške da oteraju Srbe sa KiM,“ upozorava Deđanski.

Daju vetar u leđa Prištini

Rezultat je, ističe Deđanski, da mi svi pričamo samo o najnovijim dešavanjima u očekivanju da Priština povuče neki normalna potez, iako znamo unapred da se to neće desiti.
„Zapadne zemlje se takođe prave naivne na čelu sa Lajčakom koji sve zna a ništa ne govori i onda naravno da Priština ima vetra u leđa da radi šta hoće kao što je ovde slučaj gde su sebi dali za pravo da neće da pričaju o ukidanju dinara i da na pregovore šalju „šestog zamenika od šestog zamenika“ zato što nemaju nikakvu sankciju i niko ih ne kažnjava,“ kaže Deđanski.
Posle odvojenih sastanaka na društvenoj mreži Iks oglasio se i Miroslav Lajčak rečima da „pozdravlja posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK, kao i da je današnji sastanak dijaloga bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora i da će biti potrebni dodatni sastanci“.
Za Deđanskog je to što su obe strane opet stavljene u istu ravan samo dokaz da Zapad i EU idu po volji Prištine a smatra da će tako biti sve dok se ne promeni vlast i u EU, i u Americi na predstojećim izborima, a uveren je da će se to desiti.
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
SRBIJA
Petković o novoj runda dijaloga: Insistirali smo da sporne odredbe budu uklonjene
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala