- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: U Poljskoj se pripremaju vojnici za preuzimanje vlasti u Belorusiji

© Flickr / Defence ImagesPoljski vojnik
Poljski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Članovi organizacije BIPOL, koja je u Belorusiji proglašena za terorističku organizaciju, i koja je bliska beloruskoj opoziciji, obučavaju se na poligonima u Poljskoj kako bi realizovali vojni puč u Belorusiji, prenosi belgijska televizija VRT pozivajući se na lidera organizacije Aleksandra Azarova.
„Grupa bivših beloruskih policajaca i vojnika izjavljuje da imaju plan za smenu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka“, saopštila je belgijska televizija.
Azarov je istakao da je obučeno već sto ljudi, kao i da su članovi organizacije takođe izvršili diverzije na beloruskoj železnici tokom prve nedelje specijalne vojne operacije u Ukrajini. Potvrdio je da članovi organizacije pripremaju puč u Belorusiji i pokušavaju da organizuju diverzije na teritoriji zemlje.
Sud Belorusije je Azarova u februaru osudio na 25 godina zatvora. On je ranije pobegao u Ukrajinu, a zatim u Poljsku.
Vrhovni sud Belorusije je krajem avgusta 2022. godine proglasio organizaciju BIPOL terorističkom organizacijom. Ranije je u državnom tužilaštvu objašnjeno da je ova organizacija osnovana u oktobru 2020. godine na teritoriji Poljske na inicijativu bivših policajaca. Smatra se da je krajnji cilj aktivnosti ove organizacije nasilna promena ustavnog poretka Belorusije.
Pogledajte i:
Beloruska policija - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
RUSIJA
Sprečena serija terorističkih napada u Belorusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala