- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o pretnjama Kalinjingradu: To je ruski region i tako će biti zauvek

© Sputnik / Ilya PitalevPogled na Kalinjingrad
Pogled na Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je povodom pretnji Zapada da će Kalinjingrad biti neutralisan poručivši da je to ruski region i da će tako biti zauvek.

"Napredovanje NATO prema ruskim granicama i neprijateljska retorika zemalja Alijanse su povod za donošenje dodatnih mera bezbednosti, a Kalinjingrad koji prete da 'neutralizuju' u slučaju da Rusija izazove NATO je ruski region koji se nalazi na Baltiku i tako će biti zauvek", rekao je Peskov na brifingu za novinare.

Podsetimo, ambasador Litvanije u Švedskoj i bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Linas Linkevičijus, u svetlu ratifikacije aplikacije Švedske za ulazak u NATO, zapretio je da će Kalinjingrad biti neutralisan ukoliko Rusija izazove NATO.
„Ulaskom Švedske u Alijansu, Baltičko more postalo je unutrašnje more NATO-a. Ako se Rusija usudi da izazove NATO, Kalinjingrad će biti prvi koji će biti ‘neutralisan’. Ranije pogrešne tvrdnje Rusije da je okružena NATO-om sada postaju stvarnost“, napisao je ambasador na društvenoj mreži Iks.

Rusija nije opasnost za one koji joj nisu pretnja

Peskov je, pored toga, komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da Mađarska ne bi želela da ima zajedničku granicu sa Rusijom, rekao da Rusija ne predstavlja nikakvu opasnost po države koje joj nisu pretnja, te da je bojazan mađarskog premijera na račun toga neosnovana.

„Ne slažemo se baš u svemu sa gospodinom Orbanom. Uprkos onome što sada sa zavidnom upornošću u Evropskoj uniji ponavljaju, Rusija ne predstavlja nikakvu opasnost po bilo koje države koje se ne odnose neprijateljski prema Rusiji i koje ne pokušavaju da postanu anti-Rusija i zato su svi strahovi u tom smislu neosnovani“, naglasio je portparol.

Istovremeno, Peskov je skrenuo pažnju da Moskva teži da osigura bezbednost „sebi i svojoj deci“.
Ranije je internet izdanje Indeks objavilo da je mađarski premijer izjavio da bi interesima nacionalne bezbednosti zemlje najviše odgovarala situacija u kojoj Mađarska ne bi imala zajedničku granicu sa Rusijom.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
RUSIJA
Zaharova: Situacija na frontu za Ukrajinu užasna, Makronova izjava neće pomoći
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala