- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kineski grad mladencima deli listiće za lutriju da bi podigli natalitet

© AP PhotoKina, deca
Kina, deca - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
Pratite nas
Vlasti u kineskom gradu Sijanu potrošiće 700.000 juana (oko 90.000 evra) na lutrijske listiće koje će podeliti kao nagrade mladencima koji pokažu venčani list, u nastojanju da podstaknu venčanja u vreme kada je u toj zemlji sve manje novorođene dece.
Broj stanovnika u Kini opao je 2023. drugu godinu zaredom, a broj novorođene dece pao je na oko polovinu od broja zabeleženog 2016. godine. Broj novih brakova bio je rekordno nizak 2022.
Budući da je broj brakova u korelaciji sa stopom rađanja jer samohrane majke često ne dobijaju naknade, Sijan je obećao srećku svakom paru koji predoči venčani list od 1. marta.
„To nije samo početak srećnog bračnog života nego postoji i verovatnoća da dobijete mali poklon“, nalazi se na sajtu gradske matične službe i dodaje da će kampanja trajati do 30. novembra.
Kina je jedno od najskupljih mesta na svetu za gajenje dece u odnosu na njen BDP po glavi stanovnika, objavio je kineski think tank u februaru, detaljno iznoseći troškove za žene koje se odluče na rađanje.
Sve manje žena se odlučuje da ima decu jer ih odbijaju visoki troškovi, nespremnost na udaju ili stavljanje karijere na čekanje, dok je i dalje prisutna polna diskriminacija, preneo je „Indeks“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala