- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

INFOGRAFIKA Šta znamo o Pridnjestrovlju

Pratite nas
Pridnjestrovska Moldavska Republika se nalazi u jugoistočnom delu Evrope. U pitanju je uski pojas koji se proteže od severa ka jugu duž obala reke Dnjestar. Graniči se sa Moldavijom (411 km) na zapadu i Ukrajinom (405 km) na istoku.
✅ Glavni grad Pridnjestrovlja je Tiraspolj. Najveći gradovi: Benderi, Ribnica, Dubosari.
✅ Ukupna površina Pridnjestrovlja je 4.163 kvadratnih km, stanovništva ima oko 400.000 ljudi.
✅ Zvanični jezici: ruski, moldavski i ukrajinski.
✅ Ima svoj ustav, parlament, zastavu i himnu, kao i valutu - pridnjestrovsku rublju.
Istorija pitanja:
✅ Pridnjestrovlje koje pretežno govori ruskim jezikom, čije 60 odsto etničkog stanovništva čine Rusi i Ukrajinci, težilo je da napusti Moldaviju nakon raspada Sovjetskog Saveza.
✅ Napetost je povećao zakon iz 1989. godine, kada je Vrhovni sovjet Moldavske SSR oduzeo ruskom jeziku državni status. Moldavski je postao službeni jezik, što je izazvalo nezadovoljstvo slovenskog stanovništva Pridnjestrovlja.
✅ Region je napustio Sovjetsku Republiku Moldaviju 1990. godine.
✅ Razdvajanje je dovelo do oružanog sukoba. Oružani sukob je dostigao vrhunac u junu 1992. godine tokom borbi za grad Benderi, koji se nalazi na desnoj obali Dnjestra.
✅ Nakon što Moldavija nije uspela da reši sukob silom, 21. jula 1992. godine, uz pomoć Rusije, potpisan je sporazum o prekidu vatre i uspostavljena demilitarizovana zona bezbednosti.
✅ Od 23. avgusta do 31. avgusta 1992. godine, ruski mirovnjaci su uvedeni u zonu konflikta.
✅ Konflikt ostaje nerešen. Mir u ovoj oblasti održavaju zajedničke mirovne snage koje čine ruski, pridnjestrovski i moldavski vojnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala