- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zagonetka drevnog blaga Španije: Kako je čudesni nakit napravljen od metala koji nije sa Zemlje /foto/

© Foto : Pexels/Photo by | helloiamtugce | muzej, ilustracija
muzej, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Naučnici su u drevnom blagu pronašli čudne ukrase napravljene od metala koji nije sa Zemlje. Narukvica i šuplja polukugla ukrašena zlatom, po svemu sudeći iskovane su od gvožđa s meteorita.
Otkriće, koje je predvodio Salvador Rovira-Ljorens, sada penzionisani šef konzervacije Nacionalnog arheološkog muzeja Španije, navodi na zaključak da su tehnologija i tehnike obrade metala pre više od tri milenijuma na Pirinejskom poluostrvu bile daleko naprednije nego što se mislilo.
Blago iz Vilene, koje se sastoji od 66 uglavnom zlatnih predmeta, otkriveno je 1963. godine u Alikanteu u Španiji i od tada se smatra jednim od najvažnijih primera zlatarstva bronzanog doba u tom delu sveta.

Zagonetka za naučnike

Ali, stručnjacima je zbog dva predmeta bilo pomalo teško da odrede starost zbirke. Mala, šuplja hemisfera, koja je verovatno krasila deo žezla ili mača, i jedna narukvica su izgledale kao da su napravljene od gvožđa, odnosno da ne pripadaju bronzanom dobu, piše „Sajens alert“.
Gvozdenodoba je na Pirinejskom poluostrvu počelo oko 850. godine pre nove ere, a zlatni komadi u blagu potiču između 1500. i 1200. godine pre nove ere. Zato su ovi predmeti od gvožđa predstavljali svojevrsnu zagonetku.
Gvožđe na Zemlji ne potiče samo od rude, već može da stigne i iz svemira. Postoji niz drevnih gvozdenih artefakata koji datiraju pre gvozdenogdoba. Najpoznatiji među njima je verovatno bodež faraona Tutankamona koji je iskovan od gvožđa iz meteorita.

Šta potiče iz svemira?

Naučnici mogu da razaznaju koje gvožđe potiče sa Zemlje, a koje iz dalekog svemira. Gvožđe iz meteorita sadrži puno više nikla od gvožđa sa Zemlje. Zato su stručnjaci zatražili dozvolu od Gradskog arheološkog muzeja Vilena, u kojem se nalazi zbirka, da testiraju ova dva neobična predmeta.
Pomoću masene spektrometrije (tehnika kojom se analiziraju molekuli na osnovunjihove mase) odredili su njihov sastav i uprkos visokom stepenu korozije ustanovili da su polukugla i narukvica vrlo verovatno izrađene od meteoritskog gvožđa.
Budući da su predmeti poprilično korodirali, rezultati nisu konačni. Ali, postoje novije, neinvazivne tehnike koje bi u budućnosti mogle da potvrde rezultate analize. Tako bi bila rešena misterijastarosti zbirke – svi predmeti su napravljeni otprilike u istom razdoblju, oko 1400. do 1200. godine pre nove ere s tim da neki u sebi skrivaju materijal koji nije stigao sa Zemlje.
Istraživanje pod imenom „Hierro meteorítico en el Tesoro de Villena?“ objavljeno je u časopisu „Trabajos de Prehistoria“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala