- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelske trupe u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Hezbolah ispalio desetine raketa na sever Izraela; Netanijahu demantovao Bajdena

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa — 144. dan. Džo Bajden je izjavio da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi. Benjamin Netanijahu demantovao Bajdena i istakao da Izrael ima široku podršku SAD. Hezbolah ispalio rakete na sever Izraela.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara Majed Al-Ansari izjavio je da nema pomaka u vezi sa prekidom vatre i sporazumom o taocima.
Portparol jemenskih pobunjenika Huta, Mohamed Abdulsalam izjavio je danas da će operacije te grupe protiv trgovačkih brodova u Crvenom moru biti obustavljene tek kada Izrael prekine napade i ukine opsadu Pojasa Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:26 27.02.2024
Netanijahu demantuje Bajdena: Izrael ima široku podršku u SAD
Nakon što je američki predsednik Džozef Bajden upozorio Izrael da će izgubiti globalnu podršku sa sadašnjim sastavom vlade, premijer Izraela Benjamin Netanijahu odgovorio mu je direktno, rekavši večeras da postoji široka podrška u SAD za izraelsku vladu.
"Od početka rata, vodio sam diplomatsku kampanju sa ciljem da odbijem pritisak da se okonča rat prerano, a u isto vreme i da dobijem podršku za Izrael", rekao je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.
On je dodao da njegova zemlja ima "znatnu podršku u ovoj oblasti", navodeći da u anketi agencije Harvard Haris objavljenoj u ponedeljak se vidi da 82 odsto naroda SAD podržava Izrael u ratu protiv palestinskog Hamasa.
"To nam daje nov izvor snage da nastavimo naš rat protiv Hamasa do totalne pobede", rekao je Netanijahu.
20:24 27.02.2024
Hezbolah ispalio desetine raketa na sever Izraela
Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je ispalio desetine raketa na vojni štab na severu Izraela.
„Borci Hezbolaha danas u 16.45 ispalili su desetine raketa na štab komande 146. divizije u Džatunu na severu Izraela i ostvarili precizan pogodak“, navodi se u saopštenju Hezbolaha.
Izraelske odbrambene snage saopštile su da je jutros ispaljeno na desetine raketa na vojnu lokaciju u Galileji, što je izazvalo odmazde IDF-a širom južnog Libana, prenosi Tajms of Izrael.
Nekoliko sati kasnije još jedan veliki baraž ciljao je zapadnu Galileju, a Hezbolah je nastavio da ispaljuje rafale kao odgovor na udare duboko u Libanu dan ranije.
Najnovija razmena između Izraela i terorističke grupe koju podržava Iran označila je značajnu eskalaciju nasilja u već nemirnom severnom pograničnom regionu.
Izraelske odbrambene snage saopštile su da je u jutarnjem napadu ispaljeno oko 35 raketa, koje su aktivirale sirene u zajednicama Živon, Sasa, Safsufa i Dovev, oblastima blizu planine Meron.
IDF je saopštila da nije bilo štete na osetljivom sistemu kontrole vazdušnog saobraćaja na vrhu planine, koji se nalazi na nekih osam kilometara od granice sa Libanom.
18:43 27.02.2024
Amerika ima dvostruke standarde za Siriju i Izrael
SAD pokušavaju da obele teroriste, koji se kriju u sirijskom Idlibu, dok izraelsku operaciju protiv civilnog stanovništva u Pojasu Gaze Vašington predstavlja kao borbu protiv terorizma, rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Prema njegovim rečima, američka intervencija u Siriji, pod izgovorom borbe protiv terorizma, nastavlja da igra izuzetno destabilizujuću ulogu.
„U celoj ovoj situaciji jasno se manifestuju flagrantni dvostruki standardi Vašingtona: teroristi sa liste Saveta bezbednosti UN - Hajat Tahrir el Šam (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji – prim. aut.) koji kontrolišu Idlib, naše američke kolege pokušavaju da „obele, osuđujući vlasti Damaska i njegove saveznike što se bore protiv njih“, rekao je Nebenzja.
„U isto vreme, SAD pokušavaju da predstave nehumanu i krvavu izraelsku vojnu operaciju protiv civilnog stanovništva Pojasa Gaze, koja se predstavlja kao borba protiv pokreta Hamas, koji UN ne priznaju kao terorističku organizaciju - borbom protiv terorizma i ostvarivanje prava Izraela na samoodbranu“, istakao je on.
16:54 27.02.2024
Italijanski ministar: Izrael neće biti isključen sa ovogodišnjeg Bijenala
Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano poručio je danas da Izrael neće biti isključen sa ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji, nakon što su hiljade umetnika potpisale onlajn peticiju da se ne dozvoli učešće Izraela zbog optužbi za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.
"Neprihvatljiv je i sramotan diktat onih koji misle da su nosioci istine i sa arogancijom i mržnjom misle da mogu ugroziti slobodu misli i kreativnog izražavanja u demokratskoj, slobodnoj naciji kao što je Italija", naveo je Sanđulijano, prenosi ANSA.
Dodao je da Izrael, "ne samo da ima pravo da izrazi svoju umetnost, već ima i dužnost da svedoči o svom narodu upravo u ovakvom trenutku kada su ga hladnokrvno napali nemilosrdni teroristi".
"Bijenale će uvek biti prostor slobode, susreta i dijaloga, a ne prostor cenzure i netolerancije", poručio je italijanski ministar.
Peticiju za isključenje Izraela pokrenula je grupa "Art Not Genocide Aliance" (ANGA), navodeći da bi svako zvanično predstavljanje Izraela na međunarodnoj kulturnoj pozornici značilo potvrdu izraelske politike i "genocida" u Pojasu Gaze.
ANGA podseća da je ranije bilo zabranjeno učešće Južne Afrike zbog politike aparthejda, kao i Rusije zbog sukoba u Ukrajini.
Ovogodišnji Bijenale pod sloganom "Stranci svuda", na kojem će učestvovati umetnici iz 90 zemalja, biće održan od 20. aprila do 24. novembra.
16:22 27.02.2024
IDF: 20 raketa ispaljeno iz Libana na region Zapadne Galileje
Iz Libana je ispaljeno oko 20 raketa na Zapadnu Galileju, saopštila je izraelska vojska.
Sistem PVO „Gvozdena kupola“ je presreo neke od projektila, dok su drugi pogodili otvorene površine.
Nema izveštaja o šteti ili povređenima, javlja Tajms of Izrael.
16:01 27.02.2024
SAD uvele nove sankcije protiv Irana i Huta
Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije iranskim i hutskim komandantima i kompanijama koje upravljaju brodovima kojima je iranska roba isporučena preduzećima u Kini, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.
Među sankcionisanima su zamenik komandanta Korpusa Revolucionarne garde-Kods (IRGC-KF) Mohamed Rezfa Falahzadeh i pripadnik jemenske grupe Huti Ibrahim al Naširi, prenosi Rojters.
Pored toga, američko ministarstvo je uvelo sankcije kompanije "Cap Tees Shipping", koja poseduje i upravlja brodom koji se koristi za otpremanje iranske robe koja je prodata Hutima i IRGC-KF.
Sankcije su uvedene i protiv dve kompanije koje upravljaju brodovima kojima je, u ime iranskog ministarstva odbrane, isporučeno više od 100 miliona dolara vredne iranske robe preduzećima u Kini.
Vlada Velike Britanije takođe je uvela nove sankcije protiv Irana i Huta.
15:50 27.02.2024
Bajden: Izrael će izgubiti međunarodnu podršku ako ne ublaži stav o Gazi
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.
"Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom neverovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz celog sveta, a to nije u interesu Izraela", rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji En-Bi-Si.
Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sledećeg ponedeljka.
"Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sledećeg ponedeljka imati primirje", rekao je Bajden tokom posete Njujorku.
U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca.
15:26 27.02.2024
Oksfam: Izrael ograničava ulazak pomoći u Gazu, raste rizik od genocida na severu
Britanska humanitarna organizacija Oksfam saopštila je danas da Izrael ozbiljno ograničava ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze, što je u suprotnosti sa privremenim merama Međunarodnog suda pravde.
Dodaje se da izraelske vlasti svojim akcijama istovremeno uzrokuju pad poljoprivredne proizvodnje u palestinskoj enklavi, što dovodi do gladovanja, prenosi Al Džazira.
"Rizik od genocida u severnoj Gazi raste zato što Vlada Izraela ignoriše jednu od ključnih mera Međunarodnog suda pravde - da obezbedi hitno potrebne osnovne usluge i humanitarnu pomoć", navodi se u saopštenju.
Prema procenama Palestinskog udruženja za poljoprivredni razvoj (PARC), izraelske snage su potpuno uništile skoro četvrtinu farmi u severnom delu Gaze.
"Ako farme već nisu uništene, onda im je nemoguće pristupiti jer će svaki poljoprivrednik koji to pokuša da učini biti na meti izraelskih snaga", rekao je direktor operacija PARC-a u Gazi Hani al Ramlavi.
Dodao je da "bez vode i struje, poljoprivredno zemljište ne znači ništa".
15:15 27.02.2024
Sirene za infiltraciju dronova oglašavaju se u Gornjoj Galileji, blizu planine Meron.
Alarmi se aktiviraju u zajednicama Tziv'on, Peki'in, Hurfeish, Tzuriel, Har Halutz, Harashim, Beit Jan i Sdeh Meron Skul.
Izraelska vojska istražuje uzrok, prenosi Tajms of Izrael.
Hezbolah je jutros ispalio baraž od 35 raketa na izraelsku bazu kontrole vazdušnog saobraćaja na vrhu planine Meron, pri čemu nije bilo štete ili povređenih.
14:47 27.02.2024
Netanijahu iznenađen Bajdenovom izjavom
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu bio je "iznenađen" tvrdnjom američkog predsednika Džoa Bajdena da je dogovor o taocima i primirju između Izraela i Hamasa blizu, prenosi Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na visoki izraelski politički izvor.
Bajden je rekao da se nada prekidu vatre u Gazi "do sledećeg ponedeljka", međutim Izrael, Hamas i katarski posrednici su izrazili oprez u pogledu napretka ka sporazumu, prenosi Tajms of Izrael.
14:16 27.02.2024
Jordanski kralj: Udvostručiti pomoć Gazi da bi se sprečilo pogoršanje krize gladi
Jordanski kralj Abdulah izjavio je danas da mora da se udvostruči humanitarna pomoć Gazi kako bi se sprečilo pogoršanje krize gladi koja pogađa više od dva miliona ljudi u palestinskoj enklavi.
On je šefu USAID-a Samanti Pauer, koja je u poseti Jordanu, rekao da je međunarodna zajednica morala da izvrši veći pritisak na Izrael da ublaži ograničenja na dotok hrane u Pojas Gaze, javljaju lokalni mediji, prenosi Rojters.
Jordanski monarh je nakon toga posetio vojnu vazdušnu bazu gde je nadgledao odlazak sedam vojnih transportnih aviona C-130 koji će ispuštati pakete hrane duž obale Gaze.
Tri aviona su jordanska, dok su ostali iz Egipta, Katara, Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Jordan, koji su Ujedinjene nacije i zapadni donatori pretvorili u regionalno čvorište za humanitarno snabdevanje Gaze, prvi put je u ponedeljak, zajedno sa francuskom vojskom, isporučio hranu hiljadama raseljenih ljudi koji su se sklonili na obalu Gaze, navodi agencija.
13:53 27.02.2024
Njujork tajms izveštava da je Izrael napravio značajan ustupak u pregovorima o taocima sa Hamasom, ukazujući da će razmotriti oslobađanje 15 Palestinaca osuđenih za terorizam, u zamenu za povratak pet žena vojnika koje Hamas drži kao taoce.
Nije jasno da li je ovaj ustupak bio deo novog okvirnog predloga dogovorenog u Parizu i prenetog Hamasu. Izrael i međunarodni posrednici čekaju odgovor Hamasa na najnoviju ponudu, prenosi Tajms of Izrael.
12:52 27.02.2024
Huti: Obustavićemo napade kada Izrael prekine napade i opsadu Gaze
Portparol jemenskih pobunjenika Huta, Mohamed Abdulsalam izjavio je danas da će operacije te grupe protiv trgovačkih brodova u Crvenom moru biti obustavljene tek kada Izrael prekine napade i ukine opsadu Pojasa Gaze.
Abdulsalam je rekao za Rojters da će Huti preispitati napade kada Izrael prekine opsadu i omogući slobodan ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.
Huti od novembra napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru kao, kako su naveli, znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, zbog čega je EU poslala svoju misiju na to područje.
Misija će, kako je najavljeno, imati defanzivan karakter.
12:43 27.02.2024
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara Majed Al-Ansari izjavio je da nema pomaka u vezi sa prekidom vatre i sporazumom o taocima, ali da Katar "snažno pritiska" da Izrael i Hamas prihvate sporazum iz Pariza.
On kaže da je Katar „optimističan“ u pogledu pregovora o posredovanju u Gazi, prenosi Tajms of Izrael.
12:05 27.02.2024
Libanski mediji izveštavaju o izraelskim napadima na nekoliko gradova širom južnog Libana, što je, kako se čini, odgovor na Hezbolahov jutrošnji napad.
Najudaljeniji udari prijavljeni su na periferiji sela Baisarijeh, oko 30 kilometara od izraelske granice, prenosi Tajms of Izrael.
11:19 27.02.2024
Zvaničnik Hamasa: Komentari Bajdena o skorašnjem prekidu vatre u Gazi preuranjeni
„Komentari američkog predsednika Džoa Bajdena o izgledima za skori prekid borbi u Gazi su preuranjeni i ne poklapaju sa situacijom na terenu“, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Hamasa.
On je dodao da "još uvek postoje velike praznine koje treba premostiti" pre primirja, prenosi Tajms of Izrael.
11:10 27.02.2024
Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas prihvatio je ostavku premijera Muhameda Štajea i njegovog kabineta i zatražio od njega da ostane na dužnosti dok se ne imenuje novi premijer, prenosi Tajms of Izrael.
Štaje je juče podneo ostavku, zajedno sa svim ministrima u vladi, kako bi omogućio formiranje vlade sa širokim konsenzusom među Palestincima nakon rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.
SAD žele reformisanu Palestinsku upravu koja će upravljati Gazom kada se rat završi.
09:12 27.02.2024
Mediji: Huti pogodili podmorske kablove u Crvenom moru
Jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, objavio je portal „Gloubs“.
U pitanju su kablovi kompanija AAE-1, Seacom, EIG i TGN.
Kako se navodi, procene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu, a koji nisu pogođeni.
Popravka podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja.
07:54 27.02.2024
Hezbolah ispalio desetine raketa na Gornju Galileju
Desetine raketa ispaljene su iz Libana na Gornju Galileju, saopštila je izraelska vojska.
Hezbolah je preuzeo odgovornost za ispaljene rakete, navodeći da je gađana baza Meron.
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u zajednicama Živon, Sasa, Safsufa i Dovev.
Za sada nema izveštaja o povređenima u napadu.
07:49 27.02.2024
Hamas dobio nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze
Hamas je dobio nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan, izjavio je za Rojters neimenovani izvor upućen u pregovore.
Prema predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi bile bi popravljene, 500 kamiona pomoći bi ulazilo u tu enklavu svakog dana i na hiljade šatora i karavana bi bilo dostavljeno za smeštaj raseljenih lica, rekao je izvor.
Izvor je dodao da je u nacrtu navedeno da bi Hamas trebalo da oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući žene, mlađe od 19 godina, bolesne i starije od 50, dok bi Izraelci pustili oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala